Doorzoek de Mira-bibliotheek


Bibliotheek
Het bibliotheek- en documentatiecentrum van Volkssterrenwacht MIRA is geopend op:

  • woensdagnamiddag van 14h - 18h
  • tijdens de Astroclubs (op de tweede en laatste vrijdagavond van de maand) van 19h - 22h
  • op afspraak

U kan er terecht om te snuffelen in de laatste sterrenkundige of algemeen-wetenschappelijke tijdschriften (of de oude jaargangen - sommige gaan zelfs terug tot 1890!), opzoekingen te doen in onze informatiemappen (prijslijsten, besprekingen van telescopen,...), dia's, video's, DVD's of CD-roms te ontlenen, of natuurlijk gewoon enkele boeken te consulteren of te ontlenen.
Op de bibliotheekcomputer kan u niet enkel het boekenbestand doorzoeken, maar ook de indexen van diverse tijdschriften, en natuurlijk ook rondsurfen op het internet via onze snelle verbinding.
Ideaal dus voor al wie geïnteresseerd is in sterrenkunde, maar ook voor wie een eindwerk of een voordracht voorbereidt, of een tentoonstelling organiseert (we hebben ook een collectie van meer dan 600 grote en kleine panelen die kunnen uitgeleend worden. Hiervoor neemt u best wel een afspraak), of...
Raadplegen kan natuurlijk gratis, enkel voor ontleningen vragen we een gepaste waarborg en een kleine huurprijs (gratis voor leden van MIRA). Lees hiervoor het bibliotheek-reglement.
Om u bij het opzoeken te helpen, besloten wij de index van deze boekenverzameling online ter beschikking te stellen.
Jammer genoeg is deze mogelijkheid nog niet beschikbaar in deze nieuwe website

 

Uitlenen tentoonstellingsmateriaal


Behalve de boeken, CD's en DVD's van de bibliotheek kan u bij ons ook terecht voor tentoonstellingspanelen. Doorheen de jaren hebben we een collectie opgebouwd van meer dan 600 panelen, over sterrenkunde en aanverwanten (ruimtevaart, weerkunde,...), variërend in afmetingen van een A4'tje tot kanjers van meer dan een meter hoog. Alle panelen bestaan uit een lichte (witte) kunststof drager, met achteraan een paar stukjes "velcro" (klittenband) om te bevestigen.
Klik hier voor een overzicht van de bestaande panelen (titels, afmetingen, aantal figuren, tekst/geen tekst,...).
Let wel: sommige panelen dateren al van enkele decennia geleden, en hebben vaak de tand des tijds slecht doorstaan. Kijk dus vooral uit naar de recentste (de hoogste nummers bij elk onderwerp).

De huurprijs voor de panelen hangt af van de afmetingen: kleinere kosten 1,50 €, grotere 2,50 € (voor scholen rekenen we de helft van de prijs).
Daarnaast dient u natuurlijk ook een waarborg te betalen, die u vanzelfsprekend terug krijgt indien we de panelen in dezelfde staat terug krijgen (20-30 euro per paneel, afhankelijk van de afmetingen).