Nieuws


 • Waarnemen

  Gezien het voorspelde heldere weer organiseren we op woensdagavond 1 maart een extra waarnemingsavond.

  Bij helder weer zijn er altijd wel interessante objecten waar te nemen aan de sterrenhemel. Maar vanavond kunnen we genieten van een bijzondere samenstand: die van de planeten Venus en Jupiter. Als we met onze telescopen niet te veel vergroten zijn beide planeten in hetzelfde gezichtsveld van de telescoop te zien !!!

   

  Samenstand Venus en Jupiter

  Copyright afbeelding: Stellarium

   

  Het is trouwens boeiend om de veranderende posities van beide planeten te volgen gedurende de laatste dagen van februari tot begin maart: De helderder Venus schuift hoger en hoger, van 1 op 2 maart passeert de planeet Jupiter om er dan de dagen nadien steeds verder van weg te schuiven.

  Wij zien vanaf ons aards perspectief Venus en Jupiter net niet botsen, maar uiteraard staan beide planeten momenteel wel op heel verschillende afstanden: Venus op ruim...

 • Waarnemen

  Wie al eens op reis is geweest naar gebieden waar het 's avonds en 's nachts echt donker is, of wie verhalen hoort van waarnemers van vroeger toen er ook in onze streken nog geen sprake was van lichthinder, zal met een gevoel van spijt en nostalgie denken aan de rijkdom en pracht van de sterrenhemel en de schittering van onze melkweg...

  Door de steeds toenemende drang van de moderne mens om 's avonds en 's nachts zoveel mogelijk licht te produceren, door de uitdijing van stedelijke agglomeraties, enzovoort is lichthinder een wezenlijk probleem geworden niet alleen voor professionele en amateursterrenkundigen, maar ook voor allen die graag naar de sterren kijken.

  Onderstaand beeld, gemaakt door ESA-astronaut Alexander Gerst tijdens zijn zes maanden durende ruimtemissie Blue Dot in de tweede helft van 2014 aan boord van het internationale ruimtestation ISS, mag illustratief zijn voor het lichthinderprobleem:

   

  Europe at night

   

  Copyright: ESA - ...

 • Waarnemen

  In de pers verschenen de laatste dagen (weken...) nogal wat enthousiaste berichten over deze "Unieke groene komeet" die vlot met het blote oog zou te zien worden, én die je dus absoluut moet gezien hebben omdat hij "Maar eens in de 50.000 jaar langskomt".

  Vanzelfsprekend zijn wij altijd enthousiast wanneer sterrenkundige onderwerpen de media halen, maar we vrezen dat we dit enthousiasme een beetje moeten temperen. Hoewel... met kometen weet men nooit, ook nu blijven ze nog steeds wat onvoorspelbaar (of zoals de bekende komeetwaarnemer David H. Levy het zo mooi verwoorde "Kometen zijn zoals katten: beide hebben een staart en beide doen steeds hun zin" :-).

  • helderheid: de huidige prognoses geven aan dat komeet C/2022 E3 (ZTF) omstreeks 1 februari mogelijks magnitude 6 zou halen. Voor wie een beetje vertrouwd is met sterrenkijken: een ster (puntvormig object) van die helderheid is op een donkere plaats nèt met het...
 • Mira

  Onze nieuwste digitale nieuwsbrief vind je via deze link.

  Intekenen opdat je voortaan deze gratis nieuwsbrief in je mailbox ontvangt kan via deze link.

   

  MIRA Ceti 2023-01 inhoud

   

 • Waarnemen
  Naar alle waarschijnlijk zijn er op dinsdag 13 december ergens tussen Lovendegem en Zomergem (deelgemeentes van Lievegem) meteorietfragmenten neergekomen, dit ten gevolge van een meteoroïde die in de aardatmosfeer terecht kwam en om 17h37 te zien was als een zeer heldere meteoor, een zogenaamde vuurbol.
   
  Hieronder een kaartje met daarop aangeduid het gebied waar vermoedelijk meteorieten zouden neergekomen zijn, waarbij de grootste fragmenten links in dat gebied zouden te situeren zijn.
   
  Volgens de gebruikte rekenmethodes ("modellen") -rekening houdend met o.a. helderheid, richting, snelheid, maar ook bvb. windsnelheid- gaan we er van uit dat er een relatief groot brokstukje zou kunnen neergekomen zijn, mogelijks 500 gram. En dan is de regio tussen Lovendegem en Zomergem de meest waarschijnlijke vindplaats (grotere brokstukken zouden nog wat verder westelijk doorgevlogen zijn, kleinere fragmenten zouden al sneller afgeremd geweest zijn en dichter bij Gent neergekomen zijn). Onze zoekacties focusen dan ook op dit...