Nieuws


  • Mira

    Na de succesformule van vorig jaar: ook dit jaar kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar van zondag 30 juni tot zondag 1 september op MIRA terecht om deel te nemen aan onze schattenzoektocht van Vlieg.
     

    vliegHR.jpg

     

     

     

     

    2019-05-06%20Schatten%20Vlieg%20op%20MIRA%20zonder%20oplossingen.jpg

     

     

    Je kan in één moeite in Grimbergen ook naar een schat gaan zoeken in het MOT, oftewel het Museum voor de Oudere Technieken. Zo sla je misschien letterlijk twee vliegen in één klap ;-)

    Veel succes aan alle jonge schattenjagers!!!

  • Waarnemen

    Op zaterdag 13 april konden sterrenkundeliefhebbers ruimschoots aan hun trekken komen in Brussel.

    Overdag vond er in het Paleis der Academiën een dag plaats die speciaal was georganiseerd voor amateursterrenkundigen wereldwijd. Die dag kaderde in het driedaagse congres dat de Internationale Astronomische Unie aldaar organiseerde in het kader van het honderdjarig bestaan van de organisatie. Je kan een aantal hoogtepunten herbeleven via deze link op YouTube.

    's Avonds organiseerde Volkssterrenwacht MIRA in die context een sterrenkijkavond op van Grasmarkt vlak bij de Brussels Grote Markt. Dat is uiteraard niet de meest geschikte locatie om aan sterrenkijken te doen: niet alleen heb je daar door de vele hoge gebouwen en een aantal bomen op het plein maar een beperkt zicht op de sterrenhemel, maar vooral de lichthinder is vanuit het centrum van de grootstad een heel beperkende factor om veel objecten te kunnen waarnemen, die verdrinken immers in de lichtgloed....

  • Mira

    De wetenschappers en ingenieurs van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) pakken uit met een leuk initiatief: een speed date, maar niet zozeer om een persoon van vlees en bloed te versieren, maar wel om alles en nog wat aan de weet te komen over onze rode buurplaneet Mars, en zeker ook om te achterhalen wat het BIRA voor boeiends te bieden heeft in verband met de exploratie van Mars...

    De activiteit vindt plaats in het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht, vlak bij het Atomium in Brussel.

    Wanneer? Op donderdag 9 mei van 17 tot 21 uur.

    Je kan gratis deelnemen, maar het is wel nodig om je vooraf in te schrijven.

    Meer info over het programma, om in te schrijven, enzovoort via deze link.

     

    D4BNMb8X4AE2KMK.jpg

     

  • Waarnemen

    Marcel De Valck hield op MIRA een boeiende voorstelling over wat er allemaal op het internet te vinden is met het oog op het voorspellen, opvolgen en begrijpen van het weer, dit in het kader van de Astroclub van 12 april 2019.

    In bijlage de presentatie, en via deze link kom je terecht op een rijkdom aan weersites op het internet die Marcel aanbeveelt.

     

    Weerbericht.jpg

     

  • Mira

    Onze nieuwste digitale nieuwsbrief vind je via deze link.

    Intekenen opdat je voortaan deze gratis nieuwsbrief in je mailbox ontvangt kan via deze link.