De zonsverduistering van 25 oktober 2022


 

Een zonsverduistering... die nergens totaal is!

 

Op dinsdag 25 oktober 2022 hebben Zon en Maan weer eens een intiem afspraakje met elkaar: een zonsverduistering (in dit geval weliswaar een gedeeltelijke editie).

Zo zal de verduisterde Zon er ongeveer uitzien omstreeks mid-eclips

 

Zonsverduisteringen zijn meestal totaal (of ringvormig) in een lang maar smal strookje van het aardoppervlak, en gedeeltelijk over een véél groter gebied (waar de Maan dus niet exact op één lijn staat met de Zon, maar nèt iets te hoog of te laag).

Bij deze eclips is er echter NERGENS een totale verduistering te beleven: de centrale schaduw van de Maan valt immers boven de Noordpool, en mist dus nèt de Aarde. Zoals op onderstaande kaartjes te zien is, wordt de eclips steeds "groter" naar het noordoosten toe (voorbij de Oeral nog): daar wordt zo'n 86% van de Zon bedekt door de Maan.

De verduistering wordt steeds "groter" richting de Oeral toe, maar de centrale schaduw van de Aarde valt nèt buiten de Aarde

De eclips van 25 oktober 2022: poolaanzicht

 

Bij totale (en ook ringvormige) eclipsen zien we doorgaans tal van "eclips-chasers" op reis trekken naar dé optimale locatie (waar de eclips het langst te zien is, of de beste weersvooruitzichten gelden). Dat zal ditmaal dus niet het geval zijn: vliegtuig/boot/trein/auto... volstaat immers niet => een ruimtetuig is ditmaal noodzakelijk :-).

In België?

In België krijgen we -als het weer meezit- een mooie gedeeltelijke verduistering te zien, omstreeks de middag.

Zo zal de eclips er bij ons uitzien...

 

Om 11h09m lokale tijd zien we bovenaan een eerste kleine hapje uit het zonsoppervlak gebeten worden. Op dat ogenblik staat de Zon toch al 20° boven de horizon.

Minuut na minuut schuift de Maan verder voor de Zon, en zien we dat hapje steeds groter worden: om 12h04m is de eclips bij ons maximaal. Op dat ogenblik staat de Zon 24° hoog, en is er een goede 30% van de diameter van de Zon bedekt.

Vanaf dan zien we dat hapje dan weer kleiner en kleiner worden, en om 13h01m is het fenomeen bij ons achter de rug (bij eens zonshoogte van 27°).

We wensen nogmaals te benadrukken dat u een eclipsbrilletje dient te gebruiken om dit fenomeen op veilige wijze waar te nemen.