De 400 mm Meade ACF-telescoop


Deze grote kijker (geïnstalleerd in 2008) ziet er op het eerste zicht uit als een grotere broer van onze oude 200mm Schmidt-Cassegrain (daterend van halfweg de jaren '70) in de voormalige kleine telescoopkoepel. Het is immers ook een compacte zogenaamde "catadiopter": een telescoop bestaande uit een combinatie van spiegels en een correctielens. Maar dankzij de technologische vooruitgang geeft zo'n ACF ("Advanced Coma-Free") beduidend scherpere beelden, en dat over een groot beeldveld!

Bovendien heeft deze kijker een spiegeldiameter van 400mm: het dubbele van de vroegere Schmidt-Cassegrain. Hij vangt dus -oppervlakte!- vier keer meer licht op, waardoor we de bezoekers hiermee een heleboel zwakkere objecten kunnen voorschotelen.

En ook deze kijker werkt volledig computergestuurd: met één druk op de knop beweegt hij automatisch naar het gewenste object. Niet enkel naar de klassieke planeten, of de Maan, of de vele nevels en sterrenhopen,...

De 40cm Meade ACF onder zijn afrolbare behuizing

De foto hierboven toont het toestel op zijn definitieve locatie - onder een wegrolbare behuizing. De computersturing in combinatie met de grote spiegeldiameter maken ons het leven héél makkelijk: we kunnen nu vlot terug objecten tonen aan de bezoekers die we met de oudere kijkers pas na lang zoekwerk in beeld kregen. Bovendien is het nu een makkie om ook overdag objecten als Venus of Jupiter te kunnen bewonderen.

De 40cm Meade ACF overdag: Venus in beeld!

De Jupiter-opname hieronder werd natuurlijk 's nachts gemaakt, en toont welke overweldigende hoeveelheid details we nu op het planeetschijfje kunnen zien!

Jupiter in de 40cm Meade ACF