14 februari 2020: 30 jaar Pale Blue Dot


Het succesvolle en nog steeds lopende project Voyager 1, gelanceerd op 5 september 1977, bevindt zich momenteel buiten de heliosfeer, en zal binnen een driehonderdtal jaar de Oortwolk bereiken, de buitenste halo rond ons zonnestelsel met daarin vele miljarden bevroren klompen ijs en gruis van slechts enkele kilometer groot. Het zal vervolgens voor Voyager 1 zowat 30.000 jaar duren om door die oortwolk te reizen, op weg naar… een verre bestemming, een oneindige reis doorheen ons melkwegstelsel.

 

Voyager%201.jpg

                                                                 Copyright: NASA

 

Voyager 1 passeerde tijdens zijn reis langs de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus en deed tijdens het voorbijvliegen allerlei relevant onderzoek.

 

Familieportret

Op 14 februari 1990 bevond Voyager 1 zich op ongeveer zes miljard kilometer van de Aarde, op die dag keek het ruimtetuig even achterom om een familieportret te maken van zes planeten van ons zonnestelsel:

 

Family_portrait_(Voyager_1).jpg
Copyright: NASA

 

The Pale Blue Dot

Het idee van dit familieportret was afkomstig van de Amerikaanse astronoom Carl Sagan, beroemd omwille van zijn schitterende reeks Cosmos die begin de jaren 1980 wereldwijd op televisie te zien was.  

Vooral de foto van de Aarde sprak hierbij tot de verbeelding, Carl Sagan sprak over ‘the Pale Blue Dot’, het bleke blauwe puntje dat op de foto te zien was.

 

9dd8882336c62fe53d2b59cda5934033.jpg
Copyright: NASA

 

Daarbij had hij het over de schoonheid, maar ook de nietigheid van onze planeet, en tezelfdertijd prees hij de grootsheid van de mensheid, maar hekelde hij ook onze overmoed en dwaasheid.

Via dit YouTube-fragment kan je Carl Sagan zelf het verhaal horen vertellen.

 

Dertig jaar Pale Blue Dot

In de loop van het voorbije jaar 2019 vierde de internationale astronomische Unie IAU haar honderdste verjaardag, ter gelegenheid daarvan werden er congressen, evenementen, tentoonstellingen georganiseerd met als bindend thema ‘Under One Sky’.

 

IAU100_black_CMYK.jpg

 

Om de festiviteiten af te sluiten is er nog een laatste wereldwijd evenement: de herdenking van dertig jaar Pale Blue Dot: https://www.iau-100.org/pale-blue-dot.

Bedoeling is om vanop een afstand naar onze Aarde te kijken en te beseffen welke unieke band ons allen verbindt, een band tussen ons en het universum alsook een band tussen alle levende wezens op onze kostbare planeet.

De IAU heeft het over ‘Global Citizenship and Environmental Awareness’. Daarbij is de foto die Voyager 1 dertig jaar geleden maakte een ideaal uitgangspunt. Als we vanop zes miljard kilometer naar de Aarde kijken, zijn er geen nationale grenzen en zien we hoe klein en fragiel onze biosfeer is in het grootse universum.

Dit bewustzijn kan ons doen beseffen dat we zorg moeten dragen voor onze planeet en voor elkaar.  

 

Pale%20blue%20Dot%20banner.jpg

                                                                        Copyright: International Astronomical Union

 

 

Tekst: Francis Meeus

29/01/2020