2017-04 Ken je klassiekers: Pale Blue Dot


Onderwerp

Pale Blue Dot

 

Beeld

Pale Blue Dot

 

Copyright: Jet Propulsion Laboratory, NASA

 

Technische gegevens

Object: Aarde
Auteur afbeelding: Voyager 1
Copyright: Jet Propulsion Laboratory, NASA
Instrument: Voyager Imaging Science Subsystem Narrow Angle Camera
Datum creatie: tussen 14 februari en 6 juni 1990
Afstand tot object: tussen 6.054.558.968 km (14/02/1990) en 6.086.176.360 km (09/06/1990)

 

Korte beschrijving

Deze foto is gekend onder de naam ‘Pale Blue Dot’ en toont de Aarde, gezien vanop een afstand van meer dan zes miljard kilometer. Het beeld werd in 1990 door Voyager 1 gemaakt nadat dit Amerikaanse ruimtetuig eerder in 1979-1980 de planeten Jupiter en Saturnus voorbij vloog. Voyager 1 zet zijn reis weg van de Aarde gestaag verder en bevindt zich sinds augustus 2012 in de zogenaamde interstellaire ruimte.

Het kleurenbeeld toont in de bruinoranje strook die rechts van boven naar beneden loopt een bleek blauw stipje, onze planeet.

Het idee om Voyager even te doen omkijken en deze foto te maken kwam van astronoom Carl Sagan, de man die begin jaren 1980 de succesvolle serie Cosmos maakte die ook in Vlaanderen op televisie getoond werd. Zijn commentaar bij Pale Blue Dot luidt - vrij vertaald: “Kijk naar dat stipje. Dat is hier, onze thuis, dat zijn wij. Op dat stipje leeft iedereen waar je van houdt, iedereen die je kent, iedereen waar je ooit van gehoord hebt, elke menselijk wezen dat ooit bestond leefde hier zijn leven. Al onze vreugde en al ons verdriet, zovele religies, ideologieën en economische systemen, elke jager op zoek naar voedsel, elke held, elke lafaard, elke mens die meewerkte om een beschaving op te bouwen of te vernietigen, elke koning en boer, elk jong verliefd stel, elke moeder en vader, elk kind vol hoop, elke uitvinder en ontdekkingsreiziger, elke leraar, elke corrupte politieker, elke ‘superster’, elke opperste leider, elke heilige en zondaar in de geschiedenis van de mensheid leefde hier, op dat kleine stofdeeltje dat baadt in het licht van de Zon.”

 

Links op het internet

De foto in de NASA-catalogus

Carl Sagan over Pale Blue Dot

Idem met muziek van Sigur Rós