Zonnekijkdag


7 juli 2024 10:00 – 18:00
Kijk-activiteit

Op zondag 7 juli organiseren de Vlaamse Volkssterrenwachten in samenwerking met de Vereniging Voor Sterrenkunde een kijkdag/happening waarbij het waarnemen van de Zon centraal staat. Geïnteresseerden kunnen bij ons in Grimbergen terecht, maar ook de collega's in Ieper, Brugge, Gent, Hove en Genk zijn van de partij. En ook enkele sterrenkundeverenigingen zetten hun beste beentje voor om bezoekers te ontvangen.

De Zon is de enige ster die astronomisch gesproken heel dicht bij de Aarde staat, amper 150 miljoen km scheiden ons van die ziedende bol heet gas. Dat is net ver genoeg om voldoende licht en warmte te krijgen om levensvormen zoals de onze mogelijk te maken.

 

Zon ESA

 

Copyright afbeelding: ESA Solar System

 

Door het bestuderen van de Zon doorheen de jaren hebben sterrenkundigen al een vrij goed zicht gekregen op de ware aard van de Zon als kernfusiereactor en als een ster die volgens een bepaalde cyclus evolueert. Dankzij het gespecialiseerde instrumentarium waarover de volkssterrenwachten beschikken kunnen de bezoekers zich aan een fraai spektakel verwachten.

Zo beschikt MIRA over meerdere telescopen waarbij we via het filteren van het zonlicht live (weliswaar met 8 minuten vertraging - zolang doet het zonlicht er immers over om van bij de Zon tot bij ons te komen) de schijf van de Zon kunnen tonen met zonnevlekken, filamenten, actieve gebieden en ook de protuberansen rondom de zonneschijf.

 

MIRA Protuberansenkijker

 

150mm Lunt ED-refractor - Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

 

Protuberans

 

Lusprotuberans, gefotografeerd op 27/04/2022 via smartphone achter de 150mm Lunt ED-refractor

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

 

Pronkstuk op MIRA is zeker onze heliostaat, waarmee we een heel grote projectie tonen van de schijf van de Zon, een heel veilige methode maar ook een manier om zelfs de kleinste vlekjes te kunnen waarnemen... Datzelfde toestel maakt het ook mogelijk om het witte zonlicht te tonen als een combinatie van rood tot violet licht met daarin de donkere absorptielijnen die ons rechtstreeks informeren over de temperatuur en de samenstelling van de Zon.

 

Heliostaat buiten

 

Zonnewaarnemingen met heliostaat

 

Copyright afbeeldingen: Volkssterrenwacht MIRA

 

Bovendien zal ter gelegenheid van deze happening ook een reeks andere activiteiten plaatsvinden i.v.m. de Zon, zo worden er korte presentaties getoond, enkele lezingen gegeven, en voor kinderen van 6 tot 12 jaar doen we een aantal experimenten rond licht, magnetisme en andere fenomenen die met de Zon te maken hebben.

 

Lees hier een artikel over de zonnecyclus en de toestand van de Zon vandaag.

 

 


MIRA is open van 10 tot 18 uur

Vrije toegang