Dag van de Wetenschap op MIRA !!!


27 november 2022 10:00 – 18:00
Andere

Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap.

Tijdens de Dag van de Wetenschap vinden immers allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.

 

Lees het officiële persbericht in verband met deze Dag van de Wetenschap - editie 2022.

 

Dag Wetenschap 2022

 

 

Uiteraard neemt ook Volkssterrenwacht MIRA vol enthousiasme deel aan dit initiatief van de Vlaamse Overheid.

Dag Wetenschap 2022

 

MIRA presenteert...

Op het programma van onze volkssterrenwacht staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met onze fraaie collectie telescopen. Wij hopen op helder weer, dan tonen wij heel gedetailleerd wat er zoal op en rond de Zon te zien is (zonnevlekken, protuberansen, filamenten). Ons instrumentarium levert gegarandeerd behoorlijk indrukwekkende waarnemingen op...

Vanaf het tweede deel van de namiddag kunnen we ook de fijne Maansikkel tonen met onze telescopen.

En voor de bezoekers die tegen het eind van deze Dag van de Wetenschap langskomen: hen kunnen we bij helder weer ook een blik laten werpen op de planeten Jupiter en Saturnus. Tijdens deze laatste dagen van november gaat de Zon immers al vroeg onder (op 27 november is dat om 16h42), en dus kunnen we ook vroeger aan het verkennen van de donkere sterrenhemel beginnen.

 

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

Er is ook een weerstation op het terras en nog een boel andere instrumenten, over de werking ervan komen de bezoekers alles aan de weet dankzij de vele enthousiaste medewerkers van MIRA.

In de gebouwen van de volkssterrenwacht staan talrijke maquettes en experimenten opgesteld naast het vele tentoonstellingsmateriaal en multimedia-opstellingen. Via deze link krijg je al een idee van hetgeen je op MIRA te wachten staat.

Speciaal voor de Dag van de Wetenschap worden er, verspreid over de ganse dag, een aantal demonstraties gegeven bij de bewegingsexperimenten in onze tentoonstellingszaal en leggen we een link naar de wereld van de sterrenkunde.

Voor de allerkleinsten voorzien we allerlei experimentjes en een zoektocht naar buitenaardse wezentjes.

 

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

En daar staat hij te pronken, de Planeterrella...

Dankzij onze goede contacten met de wetenschappelijke instituten op het plateau van Ukkel (Koninklijke Sterrenwacht van België = KSB, Koninklijk Meteorologisch Instituut = KMI en Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie = BIRA) hebben wij de eer op Volkssterrenwacht MIRA om gedurende een jaar een opstelling aan onze bezoekers te presenteren die het mogelijk maakt te simuleren hoe poollicht ontstaat. Indien alles naar wens verloopt, zal deze termijn verlengd worden.

Planeterrella

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

Het is een technisch complex toestel dat dient gemanipuleerd te worden door deskundige personen en dat dus enkel kan gedemonstreerd worden voor het publiek als er iemand van het personeel van MIRA bij aanwezig is.

Het toestel werd gebouwd door het BIRA in het kader van de activiteiten van het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (= STCE).

Het STCE is een samenwerkingsverband tussen de drie instituten KSB, KMI en BIRA voor alles i.v.m. zonnefysica en ruimteweer in de breedst mogelijke zin en is internationaal gesproken absolute top.

BIRA logoOp deze Dag van de Wetenschap geeft Johan De Keyser, wetenschappelijk onderzoeker aan het BIRA, om 11 uur een lezing over de interactie tussen de Zon en de Aarde, over het ruimteweer en over het ontstaan van poollicht in de aardatmosfeer

En op geregelde tijdstippen (10.30 uur - 12.30 uur - 13.30 uur - 14.30 uur - 15.30 uur - 16.30 uur - 17.30 uur) geven we demonstraties bij de Planeterrella.

Om 10.30 uur knippen we trouwens officieel het lintje door en is de Planeterrella klaar voor gebruik :-)

 

 

 

Ruimtevaart in Vlaanderen: een successtory

Als we aan ruimtevaart denken, komen er ons spontaan beelden voor de geest van mensen op de Maan, van de Hubble Space Telescope of van robotwagentjes op Mars.

Lange tijd was ruimtevaart een aangelegenheid die vooral door de Verenigde Staten en door de Sovjet-Unie gerealiseerd werd. Maar geleidelijk ontstond er ook in Europa een ruimtevaartindustrie. En met de oprichting in 1975 van het Europese ruimtevaartagentschap ESA nam ook in Europa ruimtevaart een hoge vlucht.

Ook op vlak van ruimtevaart speelt Vlaanderen een voortrekkersrol.

Maak kennis met alle ruimtevaartactoren in Vlaanderen en neem alvast een kijkje op de website van Flanders Space.

Flanders Space logo Copyright afbeelding: Flanders Space

 

VITO logo

 

Of maak kennis met Steven Krekels. Hij is hoofd van de afdeling Remote Sensing van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) die gespecialiseerd zijn in aardobservatie.

Ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap komt Steven op MIRA spreken, hij 

steekt van wal om 15.30 uur met de lezing 'Het belang van Remote Sensing voor onze planeet'.

Aansluitend zijn er voor jongeren tussen 10 en 15 jaar ook enkele workshops over dit topic. Breng best je eigen laptop mee als je hieraan wil deelnemen.

Meer info over deze lezing via deze link.

 

 

Aardobservatie

 

Copyright afbeelding: ESA - Belspo - VITO

 

En om 14 uur kan je komen kennismaken met TIRI, een unieke infraroodcamera aan boord van ESA-ruimtesonde Hera die gaat opmetingen doen aan asteroïde Dimorphos na de impact op 11 oktober van het NASA-ruimtetuig DART. Joris Blommaert, R&D expert bij VITO Remote Sensing, is betrokken bij de bouw van die camera en komt tijdens zijn lezing 'DARTsen met asteroïden?!' uitleggen wat er precies zal gebeuren met Hera, waarom deze missie belangrijk is en wat we ondertussen al geleerd hebben uit metingen gedaan met verschillende telescopen.

Meer info over deze lezing via deze link.

 

Dimorphos in kaart brengen

 

Copyright afbeelding: ESA >>> het in kaart brengen van Dimorphos

 

 

Ook Jeugd, Cultuur en Wetenschap (JCW) is van de partij op MIRA

 

JCW logo

 

Copyright afbeelding: JCW

 

We zijn verheugd dat ook onze buren van Jeugd, Cultuur en Wetenschap uit Vilvoorde ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap present zijn op MIRA.

Er zijn doorheen de dag een aantal sessies waarbij kinderen een waterraket bouwen en versieren. Indien het weer het toelaat worden die raketten nadien ook omhoog geschoten vanaf een vlak bij MIRA gelegen lanceerterrein. Let op: voor deze activiteit dien je op voorhand in te schrijven via deze link. Indien er nog vrije plekken zijn, kunnen kinderen ook tijdens hun bezoek hiervoor inschrijven.

En voorts zorgen de mensen van JCW ook voor een opdrachtenzoektocht voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

 

Op verkenning in de wereld van de radiocommunicatie

Ook dit jaar is de Radioclub Grimbergen ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap present op MIRA met een interactieve stand. De bezoekers kunnen kennismaken met hoe radiocommunicatie concreet tot stand komt via enkele eenvoudige principes en gesofisticeerde technologie. Hun programma staat in detail beschreven op deze website, jongeren van 10 tot 16 jaar kunnen best snel inschrijven (er zijn per sessie maar 6 plaatsjes ter beschikking) voor de workshop 'Solderen, hoe pak je dat aan?'. Er zijn drie sessies: om 11 uur, om 13.30 uur en om 15.30 uur.

 

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

Openingsuren en toegangsprijs

MIRA is open van 10 tot 18 uur en net zoals op de gewone zondagen doorheen het jaar bedraagt de toegang € 3,00 voor al wie ouder is dan 10 jaar. Kinderen tot 10 jaar kunnen gratis deelnemen.

Meer info over de Dag van de Wetenschap: www.dagvandewetenschap.be.