Een buitenaardse boodschap


Sterrenkunde

Wil je graag een buitenaardse boodschap ontvangen en helpen decoderen? Vandaag kan het...

Het project A Sign in Space staat stil bij het idee dat wij op Aarde een echte boodschap van buitenaards intelligent leven zouden ontvangen en hoe we daarop zouden reageren.

Daartoe is door een professioneel team wetenschappers, onder andere verbonden aan het SETI-instituut en onder impuls van Artist in Resi­dence Daniela de Paulis, een gefingeerde en gecodeerde buitenaardse boodschap opgesteld die op 24 mei 2023 door ESA’s ExoMars Trace Gas Orbiter vanuit een baan rond Mars naar de Aarde zal gestuurd worden. Dat gebeurt om 19:00 UTC, bij ons dus om 21 uur lokale tijd. En 16 minuten later wordt de gecodeerde boodschap opgevangen door drie grote radiotelescopen op verschillende plaatsen ter wereld.

Vervolgens worden die data beschikbaar gesteld voor al wie geïnteresseerd is met als bedoeling dat een wereldwijde gemeenschap van niet alleen wetenschappers maar ook het grote publiek zou samenwerken om die zogenaamde buitenaardse boodschap te decoderen en te interpreteren.  

Het SETI-instituut zet in het kader daarvan een social media live stream op met interviews, duiding, enzovoort rond het project en dat gaat om 20h15 onze tijd van start.

Nadien is het voor al wie meewerkt mogelijk om input te geven, om aan zoom meetings deel te nemen, …

Commentaar van Daniela de Paulis: “Receiving a message from an extraterrestrial civilization would be a profoundly transformational experience for all human­kind. A Sign in Space offers the unprecedented opportunity to tangibly rehearse and prepare for this scenario through global collaboration, fostering an open-ended search for meaning across all cultures and disciplines.”

 

Alle verdere informatie over A Sign in Space via https://asignin.space/.

 

Sign in Space

 

Copyright afbeelding: A Sign in Space

 

Auteur
Francis Meeus