De mooiste meteorenzwerm van het jaar is er!


Waarnemen

Misschien bij het grote publiek minder bekend dan de beroemde Perseïden die tijdens de zomermaand augustus te zien zijn, maar volgens ervaren waarnemers is de meteorenzwerm die dezer dagen actief is de mooiste van het jaar: die van de Geminiden!

Elk jaar passeert de Aarde tijdens haar tocht rondom de Zon doorheen meerdere brede stofzones waar kometen in de loop van hun talloze baantjes omheen de Zon veel rest achter zich lieten. Wanneer de Aarde in dergelijke gebieden langskomt, zal heel wat van de stof aan zeer hoge snelheid in de atmosfeer van onze planeet terechtkomen en op hoogtes van 120 tot 80 km opbranden.

In het geval van de meteorenzwerm die nu actief is (van zowat 7 tot 16 december) lijken de vallende sterren hun oorsprong te vinden in een gebied aan de sterrenhemel in de buurt van de heldere ster Castor in het sterrenbeeld Tweelingen, Gemini, vandaar de naam Geminiden.

Het voordeel van dit deel van het jaar is dat het lang donker is, en je kan in principe Geminiden zien gedurende de ganse avond en nacht. Maar eigenlijk is de beste periode om deze meteoren te observeren het tweede deel van de nacht wanneer de ster Castor hoog aan de hemel staat, en er bijgevolg verschijnend vanaf dat gebiedje bij Castor om het even waar aan de sterrenhemel meteoren te zien zullen zijn.

Bij zo’n meteorenzwerm is er een aanloopperiode die evolueert naar duidelijke piekmomenten, daarna neemt de activiteit snel of geleidelijk weer af. Bij de Geminiden wordt de grootste activiteit verwacht op 13-14 december. De beste nacht om waar te nemen is dus die van zondag 13 op maandag 14 december en dit tussen middernacht en 4 uur plaatselijke tijd. Bij helder weer en vanaf een donkere waarnemingslocatie kan je misschien wel honderd vallende sterren per uur observeren!

Maar ook de nachten daarvoor en daarna kan je zeker vele tientallen meteoren ontwaren, ten minste indien de weergoden ons goed gezind zijn. Veel storend maanlicht zal er sowieso niet zijn, want het is Nieuwe Maan op 14 december.

Dus ons advies: hou het weer in de gaten, zet je wekker lekker vroeg, duffel je goed warm in, zoek een zo donker mogelijk plekje met zoveel mogelijk zicht op de sterrenhemel en kijk omhoog!

En misschien komt een ligstoel die je in de zomer gebruikt om lekker van het zonnetje te genieten nu ook goed van pas: vanuit die positie zal je immers niet gauw last krijgen van een stijve nek :-)

geminid-meteor-shower.jpg
Copyright foto: Henry Lee op Flickr

Voor diegenen die de meteorenzwerm liefst vanuit hun warme thuis volgen: neem zeker een kijkje op het meteorendetectiesysteem via onze website.

Auteur
Francis Meeus