Geslaagde sterrenkijkavond vanuit het centrum van Brussel


Waarnemen

Op zaterdag 13 april konden sterrenkundeliefhebbers ruimschoots aan hun trekken komen in Brussel.

Overdag vond er in het Paleis der Academiën een dag plaats die speciaal was georganiseerd voor amateursterrenkundigen wereldwijd. Die dag kaderde in het driedaagse congres dat de Internationale Astronomische Unie aldaar organiseerde in het kader van het honderdjarig bestaan van de organisatie. Je kan een aantal hoogtepunten herbeleven via deze link op YouTube.

's Avonds organiseerde Volkssterrenwacht MIRA in die context een sterrenkijkavond op van Grasmarkt vlak bij de Brussels Grote Markt. Dat is uiteraard niet de meest geschikte locatie om aan sterrenkijken te doen: niet alleen heb je daar door de vele hoge gebouwen en een aantal bomen op het plein maar een beperkt zicht op de sterrenhemel, maar vooral de lichthinder is vanuit het centrum van de grootstad een heel beperkende factor om veel objecten te kunnen waarnemen, die verdrinken immers in de lichtgloed.

Maar het was vooral de bedoeling om de vele tientallen voorbijgangers uit alle mogelijke landen (we spraken met mensen uit onder andere India, Frankrijk, Nederland, de Verenigde Staten, Vietnam, Australië, Brazilië, Nigeria, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Irak, Canada, Marokko, Bolivië, Hongarije, en nog vele andere landen, plus ook vele landgenoten) een blik te latenwerpen op de Maan, die trouwe gezel van onze Aarde. Gezien doorheen een telescoop worden er meteen een boel details zichtbaar: kraters, bergen, lavavlakten, ...

De verwonderde en dankbare reacties spraken voor zich.

Bijgevolg: wij brachten sterrenkunde weer een stuk dichter bij de mensen die langs onze stand gepasseerd zijn, missie dus geslaagd :-)

Met veel dank aan allen die dit evenement mee mogelijk hebben gemaakt.

 

2019-04-13%20MIRA%20sterrenkijken%20Brussel01.JPG

 

 

2019-04-13%20MIRA%20sterrenkijken%20Brussel02.JPG

 

 

2019-04-13%20MIRA%20sterrenkijken%20Brussel03.JPG

 

Auteur
Francis Meeus