Kijk omhoog! Ideaal boek voor alle waarnemers, beginners zowel als gevorderden


Mira

Update oktober 2020: derde druk is aangekomen

Sinds begin 2020 waren alle exemplaren uitverkocht - ook op Mira. Maar trots kunnen we melden dat de uitgeverij besloot om een (herziene) derde druk uit te brengen, deze is sinds 1 oktober 2020 op de markt!  Zie het artikel Kijk Omhoog - derde editie

Voorpagina derde druk

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Oktober 2015:

Hoera, er is een boreling in boekenland die meer dan de moeite waard is: "Kijk omhoog".

Kijk omhoog

Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts had men een prima idee: een boek uitgeven over sterrenkijken, waarbij alle aspecten van deze boeiende en fascinerende bezigheid aan bod komen. De lezer wordt stap voor stap meegenomen op een wonderlijke reis langsheen de nachthemel. We komen te weten hoe de sterrenhemel in mekaar zit, en de auteur, Philippe Mollet, sinds vele jaren ervaringsdeskundige en enthousiast medewerker van Volkssterrenwacht MIRA, bespreekt uitvoerig hoe we achtereenvolgens met het blote oog, de verrekijker en de telescoop alle mogelijke hemelobjecten kunnen observeren.

Onvoorstelbaar eigenlijk wat een aandachtige waarnemer zelfs zonder verrekijker en telescoop allemaal kan zien aan de hemel, overdag, maar vooral natuurlijk als het donker is. Wist je bv. dat je met het blote oog vanaf een donkere locatie andere sterrenstelsels kan zien?

 

De Andromedanevel, te zien met het blote oog
De Andromedanevel, te zien met het blote oog

Een goede verrekijker is je beste telescoop, want steeds bij de hand en gemakkelijk te bedienen. In het boek vind je allerlei tips om het maximum uit je instrument te halen. Ook met een verrekijker vallen verrassend veel astronomische objecten te ontdekken!

Maar je wil meer, de ultieme kinderdroom is over een eigen telescoop te beschikken. Waarop moet je letten bij de aankoop van een dergelijk instrument? Waarom zou je een duurdere lenzenkijker kopen of is een spiegelkijker aan te raden? Welke accessoires heb je nodig? En nog zoveel meer komt aan bod in dit boek, een betere gids dan Philippe Mollet kan je je moeilijk dromen om je bij te staan bij de vele vragen die je wellicht hebt in verband met telescopen en hun gebruik.

Verschillende soorten telescopen

Er valt nog heel veel extra informatie te vinden in dit fraai uitgegeven boek: sterrenkaartjes, bespreking van de opvallendste sterrenbeelden per seizoen met daarin de blikvangers, tips voor het maken van astrofoto's, een abc van astronomische termen, en nog veel meer.

Schitterend zijn ook de illustraties in het boek, en dan vooral de vele foto's van hemelobjecten die door Vlaamse amateursterrenkundigen gemaakt zijn!

Ringnevel - foto Karel Teuwen
Ringnevel - foto Karel Teuwen

Last but not least: de bijdragen van Frank Deboosere aan "Kijk omhoog!". Als geen ander weet Frank de lezer met zijn 'getuigenissen' warm te maken om het ook zelf allemaal uit te proberen. Als zelfs Frank Deboosere een heel leerproces heeft moeten doormaken met vallen en opstaan, zal de beginnende sterrenkijker zich gesterkt voelen om zich ook op die weg te wagen die, mits het nodige geduld en doorzettingsvermogen, leidt tot talloze onvergetelijke en zelfs ontroerende momenten. Sterrenkunde is, zoals Frank het stelt, een les in nederigheid, verwondering en samenhorigheid.

Dit boek vult absoluut een lacune op, want in het Nederlandse taalgebied is er geen vergelijkbaar boek te vinden.

Te koop op MIRA (en blijkbaar niet meer in de reguliere boekhandel). Prijs: € 24,95

Auteur
Francis Meeus