Zwaartekracht bestaat niet


Op de schoolbanken werden wij er allemaal mee geconfronteerd: de zwaartekracht, de belangrijkste kracht in de natuur, de kracht die alles overheerst, en op een zeer elegante manier door Isaac Newton met behulp van al bij al eenvoudige formules werd beschreven.

In de periode tussen 1905 en 1915 stelde Albert Einstein zich de fundamentele vraag wat die geheimzinnige zwaartekracht van Newton wel mocht zijn.

Na 10 jaar studie kwam Einstein tot de erg revolutionaire vaststelling dat deze zwaartekracht eigenlijk niet bestaat.

Hij kwam tot het inzicht dat die zogenaamde kracht niets anders is dan de invloed op een massa die een weg volgt in een ruimte die zelf door een massa vervormd is. Einsteins visie werd als zo revolutionair beschouwd dat hij er nooit de Nobelprijs voor zou krijgen.

In het boek 'Zwaartekracht bestaat niet' legt Vincent Icke, hoogleraar astrofysica en kosmologie, op een klare en voor iedereen begrijpelijke manier uit hoe Einstein tot dit besluit gekomen is.

De auteur plaatst om te beginnen de zwaartekracht in een breder historisch perspectief. Hoe dachten bijvoorbeeld Christiaan Huygens en Galileo Galilei over de relativiteit van bewegende voorwerpen? Beweegt een trein t.o.v. het station of kan men net andersom stellen dat een station beweegt t.o.v. de trein? Bestaat er wel een absolute beweging of is elke beweging relatief t.o.v. iets?

In het laatste deel van het boek gaat Vincent Icke zelfs in op het gevolg van de nieuwe visie op de zwaartekracht, met name het gedrag van de allerkleinste deeltjes in de natuur. En zo belandt hij in de kwantummechanica, die andere grote theorie van de 20ste eeuw, waarmee Einstein het altijd moeilijk mee gehad heeft. Helaas blijkt de kwantummechanica nog steeds niet onder eenzelfde dak te kunnen wonen met de relativiteitstheorie.

Het boek van Icke wordt geïllustreerd met fraaie tekeningen. Niet voor niets is de wetenschapper ook beeldend kunstenaar.

De tekst is ook doorspekt met enkele diepzinnige beschouwingen. Hij haalt onder andere een tekst van Eugene Wigner aan “… de onuitputtelijke toepasbaarheid van wiskunde in de wetenschap grenst aan het ongelooflijke”. Al is deze uitspraak van Wigner meer dan juist, toch weet Vincent Icke deze moeilijke theorie, die ons de zwaartekracht in een ander daglicht plaatst, op een bevattelijke manier, zonder enig beroep te doen op de wiskunde, voor iedereen toegankelijk te maken.  

Een aanrader...

 

Kijk hier voor de bijhorende afbeelding.

 

Referentie: Vincent Icke, Zwaartekracht bestaat niet, Amsterdam University Press, 2014. ISBN 978 90 8964 624 8

Tekst: Emiel Beyens

30/05/2019