The Science House Column 020: Over Zeus en zijn familie


NASA wil weer naar de Maan. 

We zijn allemaal blij want er valt eigenlijk geen knip meer te beleven in de ruimtevaart vandaag. Een paar Space-X raketjes en miljardairs in astronautenpak hier en een hele tram aan satellietjes daar, maar dat is het dan ook. “To boldly go where no man has gone before” lijkt vandaag meer op een seksistische uitdaging bij de damestoiletten dan op de Startrek missie.

Maar we gaan terug naar de Maan !

Ze hebben bij NASA alvast hun huiswerk Griekse mythologie ijverig gemaakt. Nu het Apollo-programma al bijna 50 jaar achter ons ligt, willen ze back to the Moon met de tweelingzus van Apollo, de bevallige Artemis ! Godin van de jacht én …, dat is ook toevallig, van de Maan. 

En daar blijft het niet bij. Welk ruimteschip willen ze naar de Maan sturen ? Het eerste (en enige lief) van Artemis, Orion ! Pure romantiek in de ruimte. Om de stemming tijdens familiereünies van de Griekse goden niet te bederven, verzwijgen we stilletjes dat Orion een beetje toevallig stierf omdat Apollo dat een beetje wilde. Beetje jaloers me dunkt (Griekse goden zijn nu eenmaal een stelletje mafketels bijeen).

 

Artemis 1

 

Copyright afbeelding: NASA/Eric Bordelon

 

Artemis wordt vaak afgebeeld met pijl en boog en kon geweldig goed boogschieten – noblesse oblige, als je godin van de jacht bent lijkt me zo. Helaas schiet het Artemis-programma nog niet zo snel als een pijl uit een boog. Een paar mankementjes hier, een lekje of een tropische storm daar en alweer uitstel. Een testvlucht is er nu eenmaal om te testen. 

Maar uiteindelijk zal het wel lukken. Dan kunnen we, na de I,  naar Artemis II en Artemis III. Dan gaan er mensen mee en met wat geluk zien we over een paar jaar weer astronauten op de Maan dartelen.

Mijn vader filmde in 1969 met een 8mm-camera (wat is dat ?) het televisiescherm (je leest het goed) om de schokkerige beelden van de eerste stappen van Neil Armstrong op de Maan te kunnen herbekijken. Uiteindelijk waren dat wat witte, grijze en zwarte vlekken die je, met een beetje fantasie, kon interpreteren als wandelende astronauten. Wedden dat ze er, straks anno ergens 2025, selfies gaan trekken en TikTok filmpjes gaan maken ? Die kunnen ze dan, ah ja, op TikTok zetten. Waarna er, natuurlijk, filmpjes gaan verschijnen van hele lucide observatoren die het hele circus wel door hebben en gaan bewijzen dat niemand ooit naar de Maan geweest is.

Misschien is het een idee om in Artemis II zo iemand mee te sturen. Of iemand die gelooft dat de Aarde plat is, of dat we in een glazen stolp leven. Ik kan niet wachten om de filmpjes dan te zien bij hun terugkeer. Want geloven gaan ze het nooit.

Maar toegegeven. Zeus veranderde zichzelf in een stier om mooie meisjes te bezwangeren, Achilles had een zere hiel, Hermes vloog door de lucht met vleugels aan z’n sandalen, de moeder van Apollo en Artemis deed negen dagen over de bevalling…

Dat geloof ik ook nooit.

Maar ik wil wel meegaan naar de Maan - alhoewel er daar geen damestoiletten zijn.

 

Tekst: Ignaas Declercq, The Science House – 28/09/2022