The Science House Column 011: Geen corona vandaag


Ik heb me voorgenomen om het niet over corona of Covid-19 of  één van de duizend andere namen van het virus te hebben. De epi-demie is ondertussen pan- geworden. Niet alleen geografisch, maar ook op tv, social media, de kranten, de talloze telefoon-, Skype- en Zoomconversaties, het toevallige gesprek met de buurvrouw, elk aan één kant van de straat: corona is overal.

Hier niet dus deze keer.

Ik wil het hebben over het annus mirabilis van Newton, de fameuze periode van 1665-1667 waarin Newton de grenzen van de fysica verder legde dan ooit iemand voor hem had gedaan. Hij was toen van Cambridge verhuisd naar Woolsthorpe Manor in een (geslaagde) poging om te ontsnappen aan de pest-epidemie. De stadsmens Newton vluchtte achter de muren van het veilige plattelandshuis. Schrik om besmet te worden. We kunnen daar in deze tijden wel in komen…

Ander onderwerp dus – zo heb ik me voorgenomen.

Telkens ik de Maan zie, mijmer ik terug naar de Maanvluchten van het Apollo-programma. De vijftigste verjaardag van de eerste Maanlanding werd vorig jaar uitbundig gevierd. Drie heldhaftige astronauten vliegen naar de Maan, en bij terugkeer mogen ze hun mooie witte astronautenpakken ruilen voor een saai grijs kostuumpje om dan met z’n drieën in een ijzeren container te gaan zitten. Van achter een miezerig klein raampje konden ze met de president een praatje slaan. Uit vrees voor wat er allemaal op de Maan kon rondlopen en vliegen, moesten ze voor enkele weken in quarantaine.

Dat klinkt ons behoorlijk bekend in de oren …

Ander onderwerp dus – zo heb ik me voorgenomen.

Het zonnetje schijnt overvloedig de laatste weken. Dan kunnen we het eens hebben over die fantastische ster vlakbij ons. Een kolossale bol van waterstof en helium met een straal die meer dan honderd keer groter is dan die van de Aarde. Ik hou mijn duim voor de zonneschijf en moet dan denken aan dat prachtig schouwspel dat we zien bij een zonsverduistering. Bij de volle eclips verdwijnt de Zon helemaal achter de Maan en verschijnt er een stralende lichtgevende kring rond de Maan.

Oh ja – dat is de corona…

Alweer een ander onderwerp zoals ik me had voorgenomen?

Laat ik het er dan gewoon bij houden dat we de mensen moeten aansporen om in deze momenten naar boven te kijken. Bijna alle vliegtuigen zijn weg, de CO2-uitstoot dondert naar beneden. De lucht is nog nooit zo zuiver geweest. Tijd om mensen warm te maken voor de wetenschap van de sterren en het universum. Laten we een filmpje maken en dat op de sociale media delen. Hopelijk gaat het viraal…

Hmm…

Hou jullie goed.

 

Tekst: Ignaas Declercq, The Science House

The-Science-House-Telegraph.png