Kleine gedeeltelijke maansverduistering


Op de avond van donderdag 25 april zal er vanuit ons land een kleine gedeeltelijke maansverduistering te zien zijn. Een maansverduistering ontstaat wanneer de volle Maan door de schaduwkegel van de Aarde trekt.
Gedeeltelijke maansverduisteringGedeeltelijke maansverduisteringDeze keer gaat het wel om een zeer kleine gedeeltelijke eclips. Tijdens het maximum (22u08m lokale tijd) zal slechts 1% van de maandiameter in de schaduwkegel van de Aarde gedompeld zijn. Dat is héél weinig, maar toch is dat voldoende om met het blote oog opgemerkt te kunnen worden. Rond de schaduwkegel zit namelijk nog een zone van bijschaduw. Dit is de zone waarin de Zon gedeeltelijk door de Aarde bedekt wordt.
De eerste aanraking met de schaduwkegel gebeurt om 21u54m. Om 22u21m verlaat de Maan de schaduw weer. De bijschaduw is echter veel langer op te merken. Als je rond 22u naar de volle Maan kijkt, zal je kunnen vaststellen dat de noordelijke helft aanzienlijk donkerder is dan de zuidelijke helft.
De Maan staat tijdens de eclips relatief laag boven de oostelijke horizon. Bij aanvang van de eclips staat ze 8° boven de horizon, bij het einde 11°

Vlakbij de Maan kan je bovendien de geringde planeet Saturnus opmerken.