Een rendez-voustje met Mars


Let’s talk about MARS!

Martian%20Speed%20Date.jpgTegen 17 uur in de late namiddag van donderdag 9 mei komen uit verschillende richtingen mensen aangewandeld die resoluut het Planetarium op de Heizel binnenlopen. Eigenlijk net op tijd voor het sluitingsuur... maar er staat wel een speciaal evenement op het programma.

 

Wat is er van de kwestie?

Een ‘afspraak met Mars’ en de organisator is niet de eerste de beste, namelijk het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Deze instelling doet onderzoek en verricht metingen op het vlak van ruimte-aeronomie van de Aarde en van andere planeten, zo ook van Mars.

Doelstellingen en opdrachten van het BIRA worden in extenso uit de doeken gedaan op hun webstek http://www.aeronomie.be/nl/watisbira.htm

Deze wetenschappelijke verworvenheden komen ten dienste van de samenleving, en het is met betrekking tot deze opdracht dat deze ‘Martian Speed Date’ werd georganiseerd.

 

Onthaal en inleiding

Een uiterst vriendelijk onthaal en het aanbieden van een glas bubbels zorgen meteen voor de gepaste sfeer. Wetenschap is immers leuk, en zowel organisatoren als deelnemers blaken van enthousiasme.

Martian%20Speed%20Date%2001.jpg

 

Het welkomstwoord wordt gepleegd door Ann Carine Vandaele, hoofd van de afdeling planetaire aeronomie aan het BIRA, die tevens enige uitleg geeft hoe deze avond gaat verlopen.

 

En verder…

Bij een hapje en een drankje leggen wetenschappers en ingenieurs, verbonden aan BIRA, uit wat de stand van zaken is van hun onderzoek en waar ze staan met hun metingen betreffende de planeet Mars. Het is een informele babbel over het specifiek onderwerp waarmee ze bezig zijn. Een ideale context en sfeer om vragen te stellen en van gedachten te wisselen. Het is de eerste maal dat dergelijke formule wordt toegepast en bijgevolg een testcase. En het blijkt een veelbelovend initiatief van BIRA. Vooral is het de bedoeling dat onderzoekers en ingenieurs hun recente bevindingen presenteren in hun vakgebied aan een breder publiek.

Praktisch worden de deelnemers opgedeeld in kleine groepen. Er zijn 10 tafels met telkens een specifiek onderwerp dat wordt voorgesteld door één of meerdere BIRA-onderzoekers. Presentatie en vragen worden behandeld in een vooropgestelde tijdspanne van 10 minuten per tafel. Dan is het tijd voor een volgende tafel waar een ander aspect van onderzoek wordt belicht. De bezoeker vergaart enerzijds veel informatie op korte tijd, anderzijds leer je de onderzoekers kennen en kan je ook je vragen kwijt. Weliswaar in een strak tempo, maar door de klare en deskundige uitleg - een pluim voor de BIRA-medewerkers - krijg je nooit de indruk dat je wordt ‘overspoeld’ door een overdosis aan informatie.

 

Een overzicht van ‘topics’ en sprekers:

ExoMars%20dia1.PNG

ExoMars%20dia2.PNG

Conclusie van deze exclusieve happening:

dat smaakt naar nog…

Dit puik initiatief van BIRA vraagt inderdaad om meer dergelijke infosessies, waar onderzoekers en ingenieurs bevindingen en resultaten toelichten naar een geïnteresseerd publiek toe. BIRA heeft genoeg boeiende onderwerpen van onderzoek achter de hand om nog gelijkaardige bijeenkomsten te organiseren. Het zou ook een patente marketingstrategie kunnen worden. De besognes van BIRA kosten geld, en bekendheid bij een breder publiek kan natuurlijk nooit kwaad, al is het maar om te zien hoe belastinggeld nuttig kan worden besteed aan het vergaren van kennis. Internationale samenwerking en uitstraling van deze prestigieuze Belgische onderzoeksinstelling zijn niet van de minste. Als je de deskundige uitleg aanhoort van de onderzoekers, ligt het waardevolle werk en de resultaten van de BIRA-teams hier aan de basis.

Dat er vol verwachting wordt uitgekeken naar een volgende editie is een evidentie.

Wordt vervolgd?

 

Tekst: Herman Schoups, juni 2019
Foto’s: BIRA, Hans Coeckelberghs en Francis Meeus