De zonsverduistering van 10 juni 2021


 

Ringvormige zonsverduistering... nabij de Noordpool

 

Op donderdag 10 juni 2021 hebben Zon en Maan weer een afspraak met elkaar: een zonsverduistering (in dit geval een ringvormige editie).

 

De ringvormige eclips van 3 oktober 2005, Spanje (foto MIRA)

 

In normale tijden -zonder lockdown- zouden hiervoor héél wat "eclips-chasers" op expeditie trekken, in dit geval naar een aantal onherbergzame Noordelijke gebieden: Noordoost-Canada, Groenland of het oosten van Siberië. In die smalle zone zal de verduistering ringvormig zijn. 

 

2021-06-10%20poolaanzicht_0.png

Het zijn natuurlijk geen reisbestemmingen die bekend staan om hun mooie weer, dus de kans op bewolking tijdens de eclips is wel reëel (neem een kijkje op de uitmuntende eclips-website van meteoroloog Jay Anderson voor een realistische inschatting).

 

In België?

Buiten deze smalle band zien we een steeds kleiner wordende gedeeltelijke eclips: in Grimbergen wordt bijna 27% van de diameter van de Zon bedekt door de Maan (15% van de oppervlakte).

Het traject van de zon aan de hemel tijdens de eclips

Om 11h17m lokale tijd zien we rechtsbovenaan een eerste kleine hapje uit het zonsoppervlak gebeten worden.

Minuut na minuut schuift de Maan verder voor de Zon, en zien we dat hapje steeds groter worden: om 12h19m is de eclips bij ons maximaal.

Vanaf dan zien we dat hapje dan weer kleiner en kleiner worden, en om 13h25m is het fenomeen bij ons achter de rug.

We wensen nogmaals te benadrukken dat u een eclipsbrilletje dient te gebruiken om dit fenomeen op veilige wijze waar te nemen.