De CDK-telescoop


De MIRAdor, onze 50cm-telescoop

Hier het artikel over de gerealiseerde koepel en telescoop.

 

Historiek: 2017, ons jubileumjaar voor een nieuwe koepel en 50cm-telescoop

De crowdfunding-campagne voor de nieuwe telescoop is ondertussen afgelopen, en bleek héél succesvol! Maar het project zelf is natuurlijk véél ruimer dan enkele de telescoop: nieuwe koepel, verbouwingswerken, trappen, accessoires,... Daarom openen we ook nog een speciale projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting (mèt fiscale attesten).

Volkssterrenwacht MIRA wordt 50 jaar, en daarom komt er in 2017 een grote nieuwe koepel (met dank o.a. aan de Nationale Loterij). Maar we willen daar natuurlijk ook een grote nieuwe telescoop zodat U als bezoeker nog beter de wonderen van de hemel kan verkennen! Daarom starten we een fundraising-campagne...


 

50 jaar MIRA, tijd voor een 50cm telescoop

MIRA opende in september 1967 de deuren voor het publiek, als eerste Vlaamse Volkssterrenwacht. De tijd was er natuurlijk rijp voor: in volle wedloop naar de ruimte, met als bekroning de eerste mens op de Maan (juli 1969). Bovendien werd op dat ogenblik een nieuw cultureel centrum gebouwd (het Fenikshof) waar Pater Pieraerts op eigen kosten een extra verdieping liet op bouwen.

MIRA in 1967
MIRA in 1967

MIRA in 2017
MIRA in 2017

 

Mira startte met één tentoonstellingsruimte (de oude inkomhall), één voordrachtzaal (met onze planetariumzaal) en de grote Kutterkoepel. In 1975 kwam daar dan de tweede -kleinere- koepel bij, waarin een 20cm Schmidt-Cassegrain-telescoop van de eerste generatie stond.

Nu -50 jaar na de opening- is MIRA niet alleen véél groter geworden, maar krijgen we ook typisch véél grotere groepen bezoekers over de vloer, waardoor deze tweede koepel véél te klein geworden is... Daarom willen we hem in 2017 vervangen door een ruimer en moderner exemplaar, én bovendien de telescoop vervangen door een krachtiger exemplaar. Op 50 jaar tijd is immers ook de lichtvervuiling in ons land steeds erger geworden, en hebben we noodgedwongen een krachtiger instrument nodig om de diepere sterrenhemel (nevels, sterrenhopen, melkwegstelsels,...) te kunnen tonen. MIRA beschikt nu reeds over een geautomatiseerde 40cm-kijker en manuele 45cm dobson, dus is het logisch dat we nu mikken op een kijker met een spiegeldoormeter van 50cm (voor 50 jaar MIRA!).

De bestaande koepel
De bestaande koepel

De voorziene nieuwe koepel
De voorziene nieuwe koepel


Als montering voor de nieuwe kijker voorzien we opnieuw een vorkmontering, ditmaal van de Hongaars/Italiaanse firma GTD. Een héél flexibel instrument, met een handige sturing én heel snelle motorisatie. In de marge van dit project proberen we dan trouwens ook onze andere grote montering van diezelfde sturing te voorzien.

De telescoop zelf wordt een 50cm spiegelkijker, een zogenaamde "Corrected Dall-Kirkham" (CDK), sowieso een toestel om "achteraan" door te kijken. Een newtontelescoop van dergelijke afmetingen zou véél goedkoper zijn, maar dat is niet zo handig voor de bezoekers! Voor de constructie ervan doen we beroep op een firma met een héél originele naam: Hubble Optics.


En aangezien onze crowdfunding nog méér opbracht als verhoopt, kon er ook nog een extraatje af: een grote nieuwe protuberansenkijker (150mm Lunt met zogenaamde "double stack". Het toestel werd in november 2017 al geleverd, waarna er helaas een lange periode van grijs en miezerig weer volgde... Maar tussendoor konden we toch al eens een paar fraaie filmbeelden van de zonnevlammen schieten.


Met dank aan de Nationale Loterij, dankzij wie we de nieuwe koepel zullen kunnen financieren.