2019-01 Ken je klassiekers: Earthrise


Onderwerp

Earthrise

 

Beeld

Earthrise_0.jpg

Copyright: NASA / Bill Anders

 

Technische gegevens

Object: opkomst Aarde boven het maanoppervlak

Datum creatie: 24 december 1968

Copyright: NASA / Bill Anders

Instrument: gemodificeerde Hasselblad 500 EL-camera met elektrische aandrijving in combinatie met 70 mm Ektachrome film van Kodak

Afstand tot object: 780 km tot maanoppervlak, 380.000 km tot Aarde

 

Korte beschrijving

Foto AS08-14-2383 van de NASA is één van de meest iconische beelden die ooit gepubliceerd werden. De foto werd gemaakt op 24 december 1968 door astronaut William Anders tijdens de vlucht van Apollo 8 en is gekend als ‘Earthrise’.

De planning was oorspronkelijk dat Apollo 8 een vlucht zou maken rond de Aarde, maar er gingen geruchten dat de Sovjet-Unie ook ver gevorderd was met een project om mensen naar de Maan te sturen, en die race moest absoluut door de Verenigde Staten gewonnen worden. Bijgevolg werd Apollo 8 in allerijl klaargestoomd om een zesdaagse reis naar de Maan en terug te maken. En zo werden astronauten Frank Borman,  Jim Lovell en William Anders op 21 december met behulp van een krachtige Saturnus V raket richting Maan gelanceerd. Zij waren meteen ook de eerste mensen ooit die zich losmaakten van onze vertrouwde Aarde.

Apollo%208%20crew.jpg
Bemanning Apollo 8: Frank Borman, William Anders en James Lovell

Copyright: NASA

 

Op 24 december kwam Apollo 8 in een baan rond de Maan terecht, en gedurende de eerste drie omwentelingen hadden ze alleen maar oog voor het Maanoppervlak. Er werden van de vele kraters, vlakten en gebergtes heel nauwgezet opnames gemaakt met het oog op de landingen van de volgende Apollomissies.

Het was pas bij de vierde omwenteling dat gezagvoerder Borman de baan van de Apollocapsule wijzigde om de horizon als referentie in beeld te krijgen. Toen kregen de astronauten iets ongelooflijks te zien.

William Anders overenthousiast: “Oh my God! Look at that picture over there! There's the Earth coming up. Wow, is that pretty.”
Frank Borman al grappend: “Hey, don't take that, it's not scheduled.”
William Anders al lachend: “You got a color film, Jim? Hand me that roll of color quick, would you...”
Jim Lovell vol verbazing: “Oh man, that's great!”

En zo werd de Aarde voor de allereerste keer door mensen gefotografeerd van buitenaf. Het beeld toont duidelijk de schoonheid, kleinheid en kwetsbaarheid van onze planeet tegen de donkere achtergrond van het heelal. Of om het met de woorden van David Attenborough te zeggen: ”I clearly remember my first sight [of the Earthrise photograph]. I suddenly realised how isolated and lonely we are on Earth.”

Terecht stond Earthrise te pronken op de cover van het prestigieuze boek "100 Photographs that Changed the World" van uitgeverij Life. En wellicht kwam met deze foto de mensheid tot het besef hoezeer wij zorg moeten dragen voor de leefbaarheid van onze planeet.

 

Links op het internet

NASA fotoarchief

NASA-kanaal op Youtube: Earthrise, the Anniversary

Earthrise op Wikipedia

The Elusive Apollo 8 Earthrise Photo