1967-2017: Feest naar aanleiding van 50 jaar Volkssterrenwacht MIRA


Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Volkssterrenwacht MIRA werd in het weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober een feestweekend georganiseerd.

 

Academische zitting

Op zaterdag 30 september waren we in de namiddag te gast in de grote zaal van het Fenikshof, juist naast de ingang van MIRA zelf, voor onze academische zitting.

Het programma zag er als volgt uit:

14:00-14:15 uur >>> Verwelkoming door gastheer Mattias Tuyls (VRT) met videoboodschap van Frank De Winne, hoofd van het opleidingscentrum voor astronauten van de ESA, ter gelegenheid van ons jubileumfeest

14:30-15:15 uur >>> Thomas Hertog (KU Leuven) over echo's van de Oerknal

15:15-16:00 uur >>> Hugo Thienpont (VU Brussel) over fotonica: laser en lichttechnologie voor de 21st eeuw, voortgesproten uit onderzoek van de ruimte

16:00-16:30 uur >>> Pauze met een drankje

16:30-17:15 uur >>> Ewine van Dishoeck (Leiden Observatory) over de zoektocht naar bouwstenen van leven in het heelal

17:15-17:45 uur >>> Samenspraak over het belang van wetenschap en technologie vandaag en morgen en de rol van de jeugd in dit verband

17:45-17:50 uur >>> Afronding en uitnodiging tot receptie met een drankje en een hapje

In bijlage kan je het programmaboekje vinden met een uitgebreide voorstelling van de sprekers en hetgeen waarover ze kwamen spreken.

Hieronder enige sfeerbeeldjes.

Frank De Winne
Videoboodschap door Frank De Winne

 

Lezing Ewine van Dishoeck
Lezing Ewine van Dishoeck

 

Samenspraak over het belang van wetenschap voor de maatschappij van morgen
Samenspraak over het belang van wetenschap voor de maatschappij van morgen

 

Waarnemingsavond en opening nieuwe tentoonstelling

Van 19 tot 23 uur stond er een sterrenkijkhappening op het programma, en was er ook de officiële opening plaats van onze nieuwe tentoonstelling over de zoektocht naar planeten bij andere sterren en naar buitenaards leven.

Het was helder weer en bijgevolg konden we met onze verzameling telescopen een blik werpen op de klassieke herfststerrenhemel. Daarnaast waren ook de planeet Saturnus met zijn schitterende ringen van de partij, alsook de Maan met zoveel spectaculaire kraters, bergketens en grote gestolde lavavlakten.

Om 19:30 uur mocht Anne-Marie Lambeir van de Universiteit Antwerpen de nieuwe tentoonstelling officieel openen.

Meer info over de tentoonstelling is ook te vinden in het programmaboekje in bijlage.

Om 20 uur hield zij een lezing over de evolutie van geochemie naar biochemie en hoe leven kan zijn ontstaan op onze planeet.

Opening nieuwe tentoonstelling
Opening nieuwe tentoonstelling

Lezing Anne-Marie Lambeir
Lezing Anne-Marie Lambeir

Happening 50 jaar MIRA

Op zondag 1 oktober organiseerden we van 10 tot 18 uur een grootse happening met veel animatie, demonstraties, experimenten en zeker ook voor de jongste bezoekers heel wat animatie met o.a. een eigenzinnige MIRA sterretjeszoektocht en een tekenwedstrijd.

Er vonden ook doorlopend workshops en experimenten plaats waarbij jong en oud zelf aan de slag kon om een aantal belangrijke principes van de werking van radiogolven, van elektriciteit en van simpele natuurkunde in het dagelijkse leven te achterhalen en te begrijpen. Wetenschap als een plezierige en avontuurlijke ontdekkingstocht dus!

Spetterende wetenschapsshow
Spetterende wetenschapsshow

Deskundige uitleg bij de nieuwe experimenten om exoplaneten te detecteren
Deskundige uitleg bij de nieuwe experimenten om exoplaneten te detecteren

Bijlages