Activiteiten-archief


 • 25 mei 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  Frank Deboosere heeft het in zijn multimediavoorstelling van vanavond over een moeilijk kwestie in de sterrenkunde: het bepalen van de juiste afstanden.

  Op Aarde kunnen we alle afstanden makkelijk overbruggen en heel nauwkeurig de afstand van punt a naar punt b meten en berekenen. In het heelal is dat natuurlijk een ander paar mouwen omdat de objecten waarvan we de afstand ten opzichte van onze Aarde willen weten zo onnoemelijk ver weg staan. Ernaartoe reizen om de afstand direct te meten zal geenszins lukken. Maar gelukkig ontvangen wij van al die objecten wel informatie onder de vorm van licht. En sterrenkundigen kunnen met dat licht enorm veel aanvangen, onder andere de afstand bepalen.

  Over hoe dat concreet in zijn werk gaat kom je tijdens deze voorstelling alles te...

 • 12 mei 2018 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  De superbelangrijke lading van één rauw ei wordt verwacht op het Marsoppervlakte.

 • 5 mei 2018 15:00 – 17:00
  Lezing

  Op 7 mei 2018 zal het exact vijf jaar geleden zijn dat PROBA-V vanop de ESA-lanceerbasis in Kourou met een Vega-raket werd gelanceerd.

  PROBA-VPROBA-V

  PROBA-V is een kleine aardobservatiesatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, gebouwd door de Belgische firma QinetiQ Space NV uit Kruibeke, die om de twee dagen het volledige aardoppervlak in beeld kan brengen. De satelliet is ontwikkeld om de vegetatie op onze planeet te monitoren, vandaar de letter V in PROBA-V.

  Dankzij PROBA-V kunnen wetenschappers onderzoeken hoe het gesteld is met gewassen voor de komende oogsten, met ontbossing en woestijnvorming, alsook wat mogelijke gevolgen zijn van de klimaatverandering met het oog op de wereldwijde vegetatie.

  Jorg Versluys was de Lead Systems Engineer van het Vegetation Instrument aan boord van PROBA-V en is dus ideaal geplaatst...

 • 27 april 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  De Aarde, ons veilig eilandje in het grote heelal, is natuurlijk geen geïsoleerde plek die geen uitstaans heeft met al het omringende. Indien we willen weten hoe veilig het is op Aarde, moeten we zeker rekening houden met mogelijke gevaren die ons vanuit de ruimte bedreigen...

  Maar om te beginnen: geen paniek, kosmische catastrofes zijn naar mensennormen zeer zeldzame gebeurtenissen. 66 miljoen jaar geleden was een inslag van een naar schatting tien kilometer grote planetoïde verantwoordelijk voor het uitsterven van de dino's, en in de loop van de 4,5 miljard jaar dat de Aarde bestaat zijn er sporen van een aantal nabije supernova-explosies terug te vinden in rotslagen. Ook superkrachtige zonne-uitbarstingen zijn er al vaker geweest. En toch wist een complexe en uiterst kwetsbare levensvorm zoals de onze...

 • 14 april 2018 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  50 jaar geleden droomde men van vliegende auto's, en zingende robots. Wat is werkelijkheid geworden?

  Baanmechanica

  Kerbals zijn groene wezentjes van de planeet Kerbin, die verassend veel weten over ruimtevaart.

 • 14 april 2018 15:00 – 17:00
  Lezing

  Volgend jaar zal het vijftig jaar geleden zijn dat Neil Armstrong als eerste een voet op de Maan zette. En ook al richtte president Trump begin dit jaar de aandacht van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap terug op de Maan, een nieuwe bemande landing zal nog wel een tijdje op zich laten wachten. Of moeten we eerder naar Elon Musk kijken, die dit jaar met zijn Falcon Heavy een rode Tesla lanceerde richting Mars? Al zou het ook kunnen dat de Chinezen uiteindelijk iedereen de loef afsteken. Hoe dan ook, we bekijken wat de huidige plannen zijn in verband met een terugkeer naar de Maan en of er ook nog een vervolg richting Mars gaat komen.

  Neil Armstrong op de MaanNeil Armstrong op de Maan

  Koen Geukens is al jaren de Werkgroepleider Ruimtevaart bij...

 • 30 maart 2018 19:30 – 22:30
  Astroclub met Frank Deboosere

  Frank Deboosere stelt ons in zijn multimediavoorstelling de nieuwe super-ruimtetelescoop voor: de James Webb Space Telescope.

  Deze ruimtetelescoop moet de wetenschappelijke opvolger worden van de Hubble Space Telescope die al sinds 1990 in gebruik is. De lancering is voorzien in de lente van 2019.

  De James Webb zal een spiegel hebben met een diameter van 6,5 meter en wordt opgebouwd uit 18 hexagonale elementen. Daarmee is hij een behoorlijk stuk groter dan de spiegel van de Hubble met een diameter van 2,4 meter. Bovendien zal de nieuwe telescoop ook heel wat meer waarnemingen kunnen doen in infrarood licht.

  Bij helder weer is het waarnemen geblazen. Vroege vogels op MIRA kunnen nog net de Zon even waarnemen voor ze ondergaat. Maar het is vooral de Maan die de...

 • 10 maart 2018 20:00 – 22:00
  Jeugdkern

  Een lief klein mosbeertje verlaat de aarde en gaat op zoek naar vrienden op andere planeten.

 • 3 maart 2018 15:00 – 17:00
  Lezing

  Sterren lijken op het eerste gezicht allemaal simpele witte stipjes te zijn die 's avonds aan de hemel zichtbaar worden eens de Zon onder de horizon is verdwenen.

  Maar sterrenkundigen zijn goede detectives: in de loop van honderden jaren onderzoek zijn ze erachter gekomen wat voor soort objecten sterren eigenlijk zijn, hoe ver ze van ons verwijderd staan en zelfs hoe groot en hoe zwaar ze zijn.
  En er blijken uiteindelijk veel verschillende soorten sterren te bestaan die we netjes kunnen klasseren.

  De classificatie van sterrenDe classificatie van sterren

  Hoe zwaar is de zwaarste ster: 10 keer, 100 keer zo zwaar als de Zon, of nog zwaarder? Waar kunnen we dergelijke sterren vinden en hoe kunnen we ze herkennen? Hoe worden ze geboren en hoe leven en sterven ze?

  In deze...

 • 24 februari 2018 19:00 – 23:00
  Kijk-activiteit

  De Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert naar jaarlijkse gewoonte Sterrenkijkdagen, en in 2018 vinden die plaats op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari. De Vlaamse Volkssterrenwachten werken uiteraard graag mee aan dit initiatief, samen met vele andere amateursterrenkundeverenigingen uit Vlaanderen.

  Op vrijdag 23 februari is er op MIRA de Astroclub met Frank Deboosere, maar op zaterdag 24 februari is MIRA in het kader van de Sterrenkijkdagen open van 19 tot 23 uur. Het publiek kan doorlopend op onze volkssterrenwacht terecht om waarnemingen te verrichten, om kennis te maken met de vele experimenten en maquettes die in onze permanente tentoonstelling staan opgesteld. Wie wil kan ook een multimediavoorstelling bijwonen over onze plaats tussen de sterren. Er zijn in de loop van de avond meerdere voorstellingen.

  De Maan is...