Alexander Sevrin: De zwaartekracht: van vallende appels tot zwaartekrachtsgolven
Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.
LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!
Voorstelling in de multimediazaal
Van de vier fundamentele natuurkrachten is de zwaartekracht degene die ons het best bekend is. Als we niet opletten, vallen we van de trap naar beneden. De zwaartekracht houdt de Aarde gevangen in een baan rond de Zon. En als we een raket willen lanceren moeten we behoorlijk veel kracht en snelheid produceren om ons ruimtetuig naar een ander hemellichaam te sturen.
Al van in de oudheid hadden natuurfilosofen zoals Aristoteles ideeën over de 'zwaarte' en over vallende objecten. Maar voor de geboorte van wat wij de echte wetenschap noemen, moeten we eerder kijken naar de zestiende en zeventiende eeuw. Toen zorgden geleerden als Johannes Kepler, Galileo Galilei en Isaac Newton voor een nieuwe manier van kijken naar de wereld rondom ons, het begin van de wetenschappelijke revolutie.
Tijdens deze Astroclub gaan we grondiger kennismaken met de zwaartekracht, met de revolutionaire inzichten van Galileo, passeren we langs het grote genie Isaac Newton en bespreken we de totaal andere manier om de zwaartekracht te benaderen in de relativiteitstheorie van Einstein. Zo komen we terecht bij ons huidig begrip van de zwaartekracht, maar we worden ook geconfronteerd met talrijke onbegrepen open problemen die er in verband met dit onderzoeksdomein nog zijn. Vervolgens schetsen we mogelijke uitwegen en eindigen we met zwaartekrachtsgolven en wat ze voor ons kunnen betekenen. Met alle mogelijke kosmologische implicaties van dien.
Isaac Newton, mijmerend over de zwaartekracht - Copyright: Imagine AI Art Generator & Francis Meeus
Over dit boeiende onderwerp komt Alexander Sevrin spreken op MIRA. Hij is hoogleraar aan en voorzitter van de vakgroep fysica en sterrenkunde van de Vrije Universiteit Brussel en als gastprofessor ook verbonden aan de KU Leuven en de universiteit van Antwerpen. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over de zoektocht naar een kwantummechanisch consistente beschrijving van de zwaartekracht, waarbij sinds 2018 ook de zwaartekrachtsgolvenfysica een belangrijke rol speelt. Zo is prof. Sevrin actief betrokken bij de voorbereiding van de toekomstige Einstein Telescoop.
Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA
Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop! Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...
Als het weer vanavond meezit valt er wel behoorlijk wat fraais waar te nemen aan de Grimbergse sterrenhemel. De Maan is voor de helft verlicht en is vele uren aan de avondlijke hemel te zien. Ook de geringde planeet Saturnus is van de partij, en vanaf het begin van onze kijkavond kan deze planeet de bezoekers bekoren. Voor Jupiter is het wachten tot na de lezing, maar vanaf goed 21 uur kunnen we de grootste planeet van het zonnestelsel rustig met onze telescopen bewonderen. Bekijk zeker ook eens hoe de vier Galileïsche manen ten opzichte van de planeet opgesteld staan.
Voorts zien we in de loop van de avond de zomersterrenhemel in het westen onder de horizon verdwijnen, terwijl in het oosten de typische wintersterrenbeelden hun opwachting maken: Orion, Tweelingen, ... Dit onder het waakzame oog van sterrenbeeld Pegasus met daarin het duidelijk zichtbare herfstvierkant. En daarboven staat koningin Cassiopeia te pronken.
Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA
Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen. Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.
Een drankje nuttigen in ons clubhuis?
Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis. Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.
Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h
Toegang: 7 euro / kinderen 6 tot 11 jaar: 4 euro / kinderen 0 tot 5 jaar: gratis
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
Zonder reservatie