Herwig Ronsmans: Amusante anekdotes uit de sterrenkunde, ruimtevaart en geografie - deel III


11 oktober 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Aan bod komen verrassende, grappige, tot prettig gestoorde wetenswaardigheden uit de sterrenkunde, ruimtevaart, en geografie :

"Drummen op een steenhoop", "Buitenaardse plasperikelen", en "Close encounters of the turd kind".

 

Snelwikkels Armstrong

Snikkelwikkels voor de eerste maanwandelaar

Copyright afbeelding en meer info: Smithsonian National Air and Space Museum, Washington DC

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer komen planeetliefhebbers vanavond zeker aan hun trekken: Saturnus is mooi te zien boven de zuidoostelijke en zuidelijke horizon, en ook Neptunus en Uranus zijn van de partij. Op Jupiter is het wachten tot 23h, maar de reuzenplaneet is het wachten zeker waard. In de tussentijd kunnen we de halve Maan waarnemen, en bovendien heeft de zomersterrenhemel en de vroege herfststerrenhemel ook wel heel wat fraais te bieden met behulp van onze telescopen.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie