Midzomersterrennachten - nacht 1


9 augustus 2024 22:00 – 10 augustus 2024 01:00
Kijk-activiteit

Zoals elk jaar doet MIRA mee aan het internationale sterrenkijkinitiatief Nuits des Étoiles, bij ons worden dat drie Midzomersterrennachten op een rij: vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 augustus.

Bij helder weer kan je dan in de loop van die drie avonden tussen 22 en 01 uur de prachtige zomersterrenhemel komen verkennen doorheen onze krachtige telescopen en verrekijkers.

De ganse avond door is er het typische aanbod van de zomerhemel: fraaie sterrenhopen, bolhopen, nevels, allerhande dubbelsterren, en zelfs een paar opvallend knalrode koolstofsterren. Aan het begin van de kijkactiviteit is de Maan ook van de partij. En tegen middernacht zien we de geringde planeet Saturnus boven de oostelijke horizon verschijnen.

 

Bolhoop M13 in Hercules
Bolhoop M13 in Hercules

 

Bovendien is dit natuurlijk dé periode van het jaar om vallende sterren waar te nemen (het maximum van de zwerm der Perseïden valt omstreeks 12-13 augustus), dus met wat geluk zie je wel een paar meteoren voorbijflitsen. En via ons radiodetectiesysteem krijg je er met zekerheid ook te horen, vele per minuut zelfs in de loop van die avonden.

En desgewenst kan je ook een multimediavoorstelling over vallende sterren bijwonen.

 

 

 


MIRA is open van 22 tot 01 uur

Vrije toegang

Wie de multimediavoorstelling wenst bij te wonen betaalt 3 euro