Philippe Mollet: Meteoren en meteorieten


14 juni 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Er zijn weinig dingen die zo tot de verbeelding van de mensen spreken als meteoren en meteorieten. In alle culturen zijn de oplichtende sporen aan de hemel - wat wij meteoren noemen - inspiratie geweest tot allerlei fantastische verhalen: de tranen van Sint-Laurentius, de bode van naderend onheil, als je er eentje ziet mag je een wens doen, teken dat iemand die je kent weldra zal sterven, enzovoort.

Wij weten intussen natuurlijk beter en leggen geen verband meer tussen stofjes uit de ruimte die in de atmosfeer opbranden en dingen uit onze dagelijkse leefwereld.

Als die stofjes, brokjes groter zijn en we te maken krijgen met al wat grotere klompjes materie uit het zonnestelsel die in de atmosfeer terechtkomen, bestaat de kans dat die klompjes niet helemaal opbranden en dat we te maken krijgen met de val van wat we noemen: meteorieten.

Wil je meer weten over meteoren en meteorieten, dan is deze Astroclub een uitgelezen kans. Door jaren ervaring is Philippe Mollet in staat om vanuit de praktijk zijn kennis met het publiek te delen, hij kan je ook tips en tricks meegeven om in het geval je zelf meent over een meteoriet te beschikken al zelf in staat te zijn om de meest evidente niet-meteorieten (of meteoNIETen) te elimineren.

Philippe Mollet is educatief medewerker op Volkssterrenwacht MIRA en al jaren aanspreekpunt voor mensen van de pers omwille van zijn duidelijke uitleg over allerlei fenomenen uit de wereld van sterrenkunde en ruimtevaart.

 

Meteoriet Antarctica

 

18 kg zware meteoriet vanop Antarctica - Copyright afbeelding: Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De zomer komt eraan, hopelijk beleven we mooi zonnige dagen. Dan kunnen we ter gelegenheid van onze Astroclub nog lekker lang zonnewaarnemingen doen met onze speciale zonnetelescopen. De Maan is ook voor de helft verlicht, dus dat is ook een ideaal hemelobject om waargenomen te worden. En als het dan eindelijk donker is geworden, kunnen we beginnen aan onze ontdekkingstocht langs de zomersterrenhemel... 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie