Frank Deboosere: Enkele recente ontwikkelingen in de klimaatwetenschappen


10 mei 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

 

NOAA Klimaatmodel

 

Globaal klimaatmodel. Copyright afbeelding: NOAA via Wikipedia - Public Domain

 

Een van de grote problemen waar de mensheid en de hele biosfeer mee te maken heeft is de wereldwijde klimaatopwarming. In de loop van de voorbije decennia kwam men geleidelijk tot betere modellen om iets ingewikkelds als het globale klimaat te begrijpen en op basis van de waarnemingen ook voorspellingen te doen.

Hoe ontstaan dergelijke modellen? Op basis waarvan doet men voorspellende uitspraken? En wat zijn de recente ontwikkelingen op dit vlak?

Daarover komt Frank Deboosere spreken tijdens deze Astroclub. Frank Deboosere is sinds vele jaren actief als vrijwilliger op MIRA en is uiteraard in de eerste plaats bekend als weerman van de VRT. En ook al is Frank in 2023 met pensioen moeten gaan: weerman ben je voor altijd. En dus kan je nog steeds voor informatie over het weer op de website en de sociale media van Frank terecht.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De Zon gaat pas laat onder, ideale gelegenheid dus om aan het begin van onze Astroclub nog ons hart op te halen met zonnewaarnemingen. De zonnecyclus evolueert geleidelijk naar zijn maximum, daarom is de kans groot om een mooie collectie zonnevlekken te kunnen waarnemen, eventueel ook met fraaie protuberansen aan de rand van de zonneschijf.

Vanavond is er ook een fijne Maansikkel te zien, met onze telescopen kunnen we dan mooie fenomenen tonen die op het Maanoppervlak te zien zijn. Het wordt pas laat echt donker, rond 23 uur kunnen we dan de lentesterrenhemel observeren. Met behulp van onze telescopen worden mooie sterrenhopen, gekleurde dubbelsterren en allerlei neveltjes zichtbaar.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie