Philippe Mollet: Astronomische terugblik op 2023


12 januari 2024 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

In de loop van 2023 werden er veel interessante en belangrijke ontdekkingen gedaan op gebied van het sterrenkundig onderzoek en werden er ook een aantal boeiende nieuwe ruimtevaartprojecten gelanceerd.

Zo werd de Europese JUICE gelanceerd om tegen het begin van het volgend decennium onderzoek te doen aan de grote ijsmanen van de reuzenplaneet Jupiter. Ook Euclid werd gelanceerd om een beter inzicht te krijgen over donkere materie en donkere energie. En we mochten ons verheugen in een rijke wetenschappelijke oogst die door de Gaia-satelliet werd binnengehaald.

Dankzij de Parker Solar Probe en de Solar Orbiter krijgen we stilaan beter zicht op de mechanismen aan het oppervlak van de Zon die ervoor zorgen dat de zonnevlammen en de zonnewind zo energierijk zijn. 

Bij Jupiter en Saturnus werden er weer een lijstje nieuwe manen ontdekt. En ook het aantal ontdekte exoplaneten werd aanzienlijk langer, daarbij enkele zeer intrigerende exemplaren, zoals de exoplaneet waar de neerslag bestaat uit zandkorrels...

Ook de James Webb Space Telescope maakte weer fraaie beelden, maar zorgde ook voor nieuwe vraagtekens over donkere energie en over het ontstaan van sterrenstelsels. Want het was best raar dat er een beeld gemaakt werd van het prille heelal met daarop al flink uit de kluiten gewassen sterrenstelsels terwijl men in die vroege fase van het heelal eerder uitkeek naar jonge en zich nog vormende exemplaren...

Spreker van dienst is Philippe Mollet, educatief medewerker van Volkssterrenwacht MIRA.

 

Older galaxies young universe

 

Oudere sterrenstelsels in het jonge heelal - Copyright afbeelding:

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Aan het begin van de avond valt planeet Saturnus met zijn fraaie ringen nog net te bewonderen, maar tegen 20 uur staat Saturnus te laag in het westen om vanaf ons terras nog waargenomen te kunnen worden. Jupiter is de hele avond te zien. Voorts zijn er de objecten die typisch zijn voor de wintersterrenhemel zoals de Orionnevel, de Plejaden, enzovoort.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie