Dag van de Wetenschap op MIRA !!!


26 november 2023 10:00 – 18:00
Andere

Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap.

Tijdens de Dag van de Wetenschap vinden immers allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.

Dag Wetenschap 2023 logo

 

Bekijk zeker ook eens de persuitnodiging waarin de tour van Vlaams minister voor wetenschapsbeleid Jo Brouns en een mooie selectie van activiteiten per provincie wordt voorgesteld.

 

Dag Wetenschap 2023

 

 

MIRA presenteert...

 

Uiteraard neemt ook Volkssterrenwacht MIRA vol enthousiasme deel aan dit initiatief van de Vlaamse Overheid.

 

Dag Wetenschap programma 2023

 

 

Op het programma van onze volkssterrenwacht staat natuurlijk een bezoek aan het waarnemingsterras waar iedereen oog in oog komt te staan met onze fraaie collectie telescopen. Wij hopen op helder weer, dan tonen wij heel gedetailleerd wat er zoal op en rond de Zon te zien is (zonnevlekken, protuberansen, filamenten). Ons instrumentarium levert gegarandeerd behoorlijk indrukwekkende waarnemingen op...

En voor de bezoekers die tegen het eind van deze Dag van de Wetenschap langskomen: hen kunnen we bij helder weer ook een blik laten werpen op de planeten Jupiter en Saturnus. Tijdens deze laatste dagen van november gaat de Zon immers al vroeg onder (op 26 november is dat om 16h43), en dus kunnen we ook vroeger aan het verkennen van de donkere sterrenhemel beginnen.

 

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

Er is ook een weerstation op het terras en nog een boel andere instrumenten, over de werking ervan komen de bezoekers alles aan de weet dankzij de vele enthousiaste medewerkers van MIRA.

In de gebouwen van de volkssterrenwacht staan talrijke maquettes en experimenten opgesteld naast het vele tentoonstellingsmateriaal en multimedia-opstellingen. Via deze link krijg je al een idee van hetgeen je op MIRA te wachten staat.

Speciaal voor de Dag van de Wetenschap worden er, verspreid over de ganse dag, een aantal demonstraties gegeven bij de bewegingsexperimenten in onze tentoonstellingszaal en leggen we een link naar de wereld van de sterrenkunde.

Voor kinderen (en al wie het kind in zich nog aanwezig weet) is er om 11 uur en om 14 uur een amusante multimediavoorstelling over 'Rare toestanden in het heelal'.

Voor de allerkleinsten voorzien we allerlei experimentjes en een zoektocht naar sympathieke buitenaardse creatuurtjes.

 

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

Kom kennismaken met het project AstroSounds

 

Je kan op MIRA terecht bij een interactieve stand waar je kan kennismaken met het project AstroSounds van onder andere het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven.

Deze stand zal voor vele bezoekers een eerste kennismaking zijn met het geluid van de sterren. Je komt een aantal dingen te weten over hoe astronomen sterren hoorbaar kunnen maken en waarom dat dit belangrijk is. Je kan zelf eens uittesten of je een aantal sterren correct kan klasseren. En je wordt vriendelijk uitgenodigd om in te loggen op de website van AstroSounds om zo mee te werken aan het Citizen Science project waarvoor deze stand je wil warm maken...

 

Om 16 uur komt prof. Katrien Kolenberg (KU Leuven, VU Brussel), geestelijke moeder van het project, spreken over het trillen van sterren en hoe we op basis daarvan zicht krijgen op het sterinwendige.

 

AstroSounds op MIRA

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

 

Experimenteren i.v.m. onze rode buurplaneet Mars

 

Samen met de universiteiten van Aarhus in Denemarken en Duisburg & Essen in Duitsland, en de Spaanse Instituto de Cerámica y Vidrio en Instituto de Astrofísica de Andalucía maakt het Belgische BIRA deel uit van het project RoadMap.

RoadMap staat voor ROle and impAct of Dust and clouds in the Martian AtmosPhere.


Als educatief materiaal naar leerlingen van het middelbaar onderwijs toe ontwikkelde het RoadMap-team een doos met enkele experimenten en programmeeractiviteiten onder de naam ‘Mars in a Box’.

De doos bevat alle nodige materiaal om kennis te maken met een aantal fysische en chemische toestanden op Mars en illustreert hoe wetenschappers te werk gaan om via hun waarnemingen en experimenten essentiële dingen te ontdekken over onze rode buurplaneet.

Maak via deze website met enkele leuke video’s kennis met de activiteiten in kwestie.

Het BIRA stelde zo’n Mars in a Box ter beschikking van MIRA. Ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap willen we graag met jongeren van de beoogde doelgroep hiermee aan de slag.

 

Ook Jeugd, Cultuur en Wetenschap (JCW) is van de partij op MIRA

 

JCW logo

 

Copyright afbeelding: JCW

 

We zijn verheugd dat ook onze buren van Jeugd, Cultuur en Wetenschap uit Vilvoorde ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap present zijn op MIRA.

De medewerkers van JCW bieden een assortiment aan puzzels, experimenten en spelletjes aan in de context van een heuse astonautentraining. Er is een spiegeldoolhof, er wordt gewerkt in astronautenpak, ook een experimentje rond kratervorming staat op het programma, en een activiteit rond eten in de ruimte.

 

Op verkenning in de wereld van de radiocommunicatie

 

Ook dit jaar is de Radioclub Grimbergen ter gelegenheid van de Dag van de Wetenschap present op MIRA met een interactieve stand. De bezoekers kunnen kennismaken met hoe radiocommunicatie concreet tot stand komt via enkele eenvoudige principes en gesofisticeerde technologie. Hun programma staat in detail beschreven op deze website, jongeren van 10 tot 16 jaar kunnen best snel inschrijven (er zijn per sessie maar 6 plaatsjes ter beschikking) voor de workshop 'Maak je eigen Bluetooth speaker'. Er zijn drie sessies: om 10.30 uur, om 13.30 uur en om 15.30 uur. Reserveren kan via deze link.

 

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

Openingsuren en toegangsprijs

 

MIRA is open van 10 tot 18 uur en net zoals op de gewone zondagen doorheen het jaar bedraagt de toegang € 3,00 voor al wie ouder is dan 10 jaar. Kinderen tot 10 jaar kunnen gratis deelnemen.

Meer info over de Dag van de Wetenschap: www.dagvandewetenschap.be.