Herwig Ronsmans: Amusante anekdotes uit de sterrenkunde, ruimtevaart en geografie - deel 2


13 oktober 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Aan bod komen verrassende, grappige, tot prettig gestoorde wetenswaardigheden uit de sterrenkunde, ruimtevaart, en geografie :

"Murphy op Venus", "Rock starlet", "Postume botsing", "Morbide vracht", "Buitenaardse plasperikelen", "Close encounters of the turd kind", "Drummen op een steenhoop".

 

Snelwikkels Armstrong

 

Snikkelwikkels voor de eerste maanwandelaar

Copyright afbeelding en meer info: Smithsonian National Air and Space Museum, Washington DC

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer kunnen we de vier reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus met onze telescopen in beeld brengen. Vooral de eerste twee zijn een spectaculair zicht. En voorts zijn er gekleurde dubbelsterren te zien, bolvormige sterrenhopen, open sterrenhopen, enkele fraaie neveltjes...

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie