Kristof De Maeseneer: Sterren en mensen, een opvallende gelijkenis


8 september 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

De sterrenhemel. Een verzameling van ontelbaar veel lichtgevende puntjes die de duisternis van de nacht perforeren. Je hebt het wellicht al enkele keren aanschouwd en misschien vroeg je je dan ook af wat deze lichtpuntjes nu werkelijk zijn. Waar komen sterren vandaan en waar gaan ze naartoe? Van wat zijn ze gemaakt? Is er echt iets bijzonders aan sterrenbeelden en zijn we op een of andere manier verbonden met de sterren zoals de horoscopen ons dit vertellen? En wat hebben ze nu eigenlijk met Hollywoodsterren te maken? Je komt het allemaal te weten tijdens deze Astroclub wanneer de sterren de show zullen stelen en kleur bekennen.

Kristof De Maeseneer is vrijwillige medewerker bij Volkssterrenwacht MIRA en regelmatig spreker bij onze Astroclub. Online kan je hem bezig zien via ons MIRA YouTube-kanaal.

 

Stellar_evolution

 

Copyright afbeelding: ESA - Stellar evolution

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Vandaag helder weer? Dan kunnen we aan het begin van de avond nog gauw een zonnewaarneming doen. Na de voorstelling is het tijd voor het avondlijke sterrenkijken. De zomersterrenhemel heeft heel wat fraais te bieden. En kijk wie we daar hebben vanaf 21 uur... Planeet Saturnus is terug van de partij. En voor de langblijvers komt er vanaf 23 uur ook nog Jupiter bij.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie