David Bergmans: Een nog beter begrip van de Zon dankzij de satelliet Solar Orbiter


30 juni 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Misschien ver van huis, maar intussen is ons landje toch wel weer goed bezig in de ruimte: de Solar Orbiter draait immers elliptische banen rond de Zon, waarbij de ruimtesonde op zijn dichtst tot op een dikke veertig miljoen km van die gigantisch grote hete bol gas passeert. En aan boord van deze zonnetelescoop zit een instrument om het extreem ultraviolette licht van de Zon te bestuderen: de Extreme Ultraviolet Imager. Naast een aantal andere Europese instituten zijn daar het Centre Spatial uit Luik bij betrokken, de universiteit van Leuven en de Koninklijke Sterrenwacht van België. Daar werkt sinds ettelijke jaren astronoom David Berghmans en hij is de Principal Investigator van dit instrument. De geschikte persoon dus om ons meer uitleg te geven over de mogelijkheden van dit prachtige instrument.

 

Wil je graag het interview lezen dat we in juni 2022 hadden met David Bergmans, dat kan via dit artikel op onze website.

 

David Bergmans

 

Copyright afbeelding: Volkssterrenwacht MIRA

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

We zitten in de periode van de langste dagen en kortste nachten, het wordt bijgevolg pas laat donker. Aan het begin van onze avond kunnen we bij helder weer dus nog een hele poos zonnewaarnemingen doen. Eens het begint te schemeren kunnen we de planeet Venus waarnemen, en ook de bijna Volle Maan is van de partij. Vanaf het moment dat het donker genoeg is, kunnen we ook de zomersterrenhemel beginnen observeren.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie