Günther Boerjan: De sterrenhemel in infrarood en ultraviolet


12 mei 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Als we de sterrenhemel waarnemen, doen we dat natuurlijk in zichtbaar licht. Wij, mensen, zijn nu eenmaal voorzien van kijkinstrumenten die geschikt zijn om van het hele elektromagnetische spectrum dat deel te observeren dat we het zichtbare licht noemen. Die terminologie impliceert meteen dat er ook zoiets als onzichtbaar licht moet bestaan. En dan komen we uit bij radiogolven, infrarood licht, ultraviolet licht, röntgenstraling en gammastraling. Dat soort licht kunnen we niet rechtstreeks met onze ogen waarnemen, maar we kunnen het wel detecteren met de geschikte instrumenten voor die welbepaalde golflengten en het dan omzetten in beelden die we wel met onze ogen kunnen zien. Zodoende krijgen we allerlei fenomenen te zien die zich afspelen in het heelal en die ons anders onbekend zouden zijn.

Kijk bijvoorbeeld even naar onderstaande afbeelding met drie keer Jupiter. Door drie verschillende waarnemingen van de reuzenplaneet te doen komen we er veel meer over te weten.

 

Jupiter in drie golflengten

 

Copyright afbeelding: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/NASA/ESA, M.H. Wong and I. de Pater (UC Berkeley) et al.

 

Spreker van dienst is Günther Boerjan, de drijvende kracht achter en voorzitter van Sterrenwacht De Polderster uit Assenede, en jarenlang ook als educatief medewerker werkzaam bij onze collega's van Volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent. Hij zal ons vertellen wat het belang is van infrarood- en ultravioletsterrenkunde.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer kunnen we vanavond aan het begin van de avond nog even een blik werpen op de Zon. In de schemering in het westen valt planeet Venus makkelijk te ontwaren. En wanneer het voldoende donker is kunnen we ook Mars, onze andere buurplaneet, observeren. Voorts is de typische lentesterrenhemel natuurlijk ook van de partij.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie