Sarah Baatout: Is een mens wel gemaakt om in de ruimte te overleven?


28 april 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Zoals de Russische pionier van de ruimtevaart Konstantin Tsjolkovski het stelde: "De Aarde is de wieg van de mens, maar de mens kan niet zijn hele leven in de wieg blijven liggen". En de actualiteit toont het aan: ruimtevaart is niet uit het nieuws weg te slaan. Ruimtetelescopen realiseren prachtig werk, maar ook op gebied van bemande ruimtevaart is er voortdurend nieuws. Niet alleen telt ons land met Raphaël Liégeois opnieuw een heuse astronaut bij het ESA-astronautenkorps, maar met het project Artemis beogen NASA en ESA opnieuw mensen naar de Maan te brengen. En voorts zijn er talrijke projecten van commerciële organisaties om ook mensen in de ruimte te brengen.

Maar is dit wel een goed idee? Zijn wij, kwetsbare mensen, wel in straat om in de onherbergzame omstandigheden van de ruimte te overleven? Voor de Astroclub van vanavond hebben wij met Sarah Baatout een specialist te gast, als hoogleraar verbonden aan meerdere universiteiten in ons land en tevens hoofd van de afdeling radiobiologie aan het studiecentrum voor kernenergie SCK in Mol. Zij is gespecialiseerd in hoe moleculaire mechanismen veranderen door blootstelling aan straling.

Wie al eerder kennis wil maken met Sarah Baatout kan het interview lezen dat MIRA Ceti had met haar over de vijandige omgeving die de ruimte is, eens de astronauten de beschermende cocon van onze Aarde verlaten hebben.

 

Gevaren straling in de ruimte

 

Copyright afbeelding: ESA - Space Risks Radiation

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer kunnen we vanavond aan het begin van de avond nog even een blik werpen op de laagstaande Zon. In de schemering in het westen valt planeet Venus makkelijk te ontwaren. En wanneer het voldoende donker is kunnen we ook Mars, onze andere buurplaneet, observeren evenals de halve Maan. Ideale Maanfase trouwens om veel details op het Maanoppervlak waar te nemen. En voorts is de typische lentesterrenhemel natuurlijk ook van de partij.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie