Herwig Ronsmans: Amusante anekdotes uit de sterrenkunde, ruimtevaart en geografie - deel 1


14 april 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Aan bod komen verrassende, grappige, tot prettig gestoorde wetenswaardigheden uit de sterrenkunde, ruimtevaart, en geografie.

"De grootste vijand van creativiteit is gezond verstand." - Pablo Picasso.

"Slechts twee dingen zijn oneindig - het Heelal en domheid. Maar van het Heelal weet ik het nog niet zo zeker." - Albert Einstein.

"Toeval is God's manier om anoniem te blijven." - Albert Einstein.

Titels van de voorziene verhalen : "Top", "AUforie", "Zwarte (kogel)gaten", "Steen zoekt hond", "Hete tuingarnituur", "Broeksriemnulmeridiaan", "Pareidolia", "De kwelende kompjoeterkosmoloog".

 

Stten zoekt hond

 

"Steen zoekt hond" - Copyright afbeelding: Christie's New York

 

Herwig Ronsmans is sinds jaar en dag vrijwillige medewerker op Volkssterrenwacht MIRA. Hij is onder andere creatief brein en artiest die in onze tentoonstellingszaal de prachtige muurschildering van het zonnestelsel gerealiseerd heeft. Daarnaast is Herwig ook vaak present bij opendeurdagen en kijkactiviteiten, hij is dan doorgaans te vinden bij onze opstelling i.v.m. de radiometeoren en heeft daar verrassende verhalen te vertellen aan het geïnteresseerde publiek.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer kunnen we vanavond onze buurplaneten Venus en Mars waarnemen. En voorts krijgen we de overgang te zien tussen de winter- en de lentesterrenhemel.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie