Erfgoeddag: Beestjes en sterrenkunde


23 april 2023 10:00 – 18:00
Opendeurdag

Op zondag 23 april werkt Volkssterrenwacht MIRA mee aan de Erfgoeddag, waarbij er op vele plaatsen in Vlaanderen een verscheidenheid aan activiteiten wordt voorgesteld aan het publiek. Een overzicht vind je via deze link.

 

Het thema anno 2023 is Beestig. Daarom gaan we op MIRA op zoek naar de link tussen beestjes en sterrenkunde.

 

De sterrenhemel spreekt sinds de Oudheid tot de verbeelding van homo sapiens. Mensen zochten orde en regelmaat om de natuur beter te begrijpen en vat te krijgen op het mysterie van de vele dingen die gebeurden maar waar men met de kennis van toen geen zinvolle uitleg voor kon geven. Voor de wereld van de sterren en de planeten lukte dit bijvoorbeeld door in de wirwar van sterren aan de hemel patronen te herkennen en te benoemen, zo ontstonden de sterrenbeelden. In de magische wereld van toen hadden die kosmische patronen zeer zeker een bedoeling voor de mens, en zo ontstond samen met de astronomie ook de astrologie, iets wat we heden ten dage terecht als onzin mogen bestempelen. In onze multimediavoorstelling bespreken we een aantal dierlijke sterrenbeelden en bekijken we ook een aantal mythologische verhalen in dit verband.

Tijdstippen waarop deze voorstelling wordt gegeven: 11 uur en 15 uur.

 

Voor kinderen is er een speurtocht op zoek naar een aantal bijzondere dieren tussen de sterren. En we hebben een aantal diersterrenbeelden verkeerdelijk door elkaar geklutst, misschien kunnen de jongste bezoekers ze terug in elkaar puzzelen?

 

Erfgoeddag beestig

 

Copyright afbeelding: Stellarium

 

Bij helder weer voegen we daar zeker ook zonnewaarnemingen aan toe.

 

MIRA is open van 10 tot 18 uur

Vrije toegang