Steven Lowette: Het standaardmodel in vraag?


27 januari 2023 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

In de loop van de twintigste eeuw werd veel duidelijk in verband met de deeltjes waaruit het universum is opgebouwd en ook over de spelregels, de natuurkrachten, die bepalen hoe die deeltjes met elkaar kunnen omgaan. Er werd geleidelijk een standaardmodel opgebouwd waarmee wetenschappers in staat zouden moeten zijn om de totaliteit van de waarneembare werkelijkheid te verklaren.

Helaas, dat prachtige model heeft zeer zeker heel veel verdiensten, maar bevat toch ook een aantal essentiële tekortkomingen om te kunnen spreken van een ultiem verklaringsmodel. Af en toe hoor je zelfs opperen dat we het bestaande standaardmodel beter in de vuilnisbak zouden kieperen.

Is deze kritiek terecht? Hoe zit het met het standaardmodel? Zal de grote deeltjesversneller van het CERN ons binnenkort wijzer maken? Of is er echt sprake van een crisis binnen de wereld van de deeltjeswetenschappers?

Steven Lowette, onderzoeksprofessor aan het Interuniversity Institute for High Energies van de VUB-ULB en halfweg de jaren 1990 actieve medewerker op onze volkssterrenwacht, komt een stand van zaken geven.

 

Standaardmodel

 

Copyright afbeelding: Daniel Dominguez/CERN

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer kunnen we vanavond kennismaken met de typische wintersterrenhemel, en ook de planeten Jupiter en Mars zijn van de partij.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie