Ilse De Looze: Een stoffig universum


25 november 2022 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

LET OP: LEZING OM 20 UUR !!!

 

Voorstelling in de multimediazaal

Een stoffige woonkamer of een stoffig kantoor is misschien niet de meest aantrekkelijke plek om in te vertoeven. Maar we mogen van geluk spreken dat er in onze Melkweg gigantische stofwolken aanwezig zijn, anders was er 4,6 miljard jaar geleden geen ster ontstaan op 150 miljoen km afstand van onze planeet. En zou er bijgevolg ook geen Aarde zijn geweest…

Stof in het heelal is een boeiend verhaal, en de onderzoeksgroep ‘DustOrigin’ van Ilse De Looze (UGent), vanavond als spreker op MIRA te gast, gaat op zoek naar de oorsprong van het kosmisch stof in sterrenstelsels en van de rol ervan voor de evolutie van diezelfde sterrenstelsels.

Om dat te achterhalen wordt gebruik gemaakt van waarnemingen met verschillende telescoopprojecten zoals het reusachtige ALMA-complex in de Chileense Atacamawoestijn en de ruimtetelescopen Herschel en de recent in bedrijf genomen James Webb.

 

Ilse De Looze is professor aan het departement fysica en astronomie van de UGent.

Een uitgebreid interview voor MIRA Ceti met de spreker van vanavond kan je lezen op deze pagina van onze website.

 

Stof in M98

 

Copyright afbeelding: Hubble Space Telescope

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 


Deuren open: vanaf 19h
Aanvang lezing: 20h

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro

Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  

Zonder reservatie