Midzomersterrennachten 03


7 augustus 2022 22:00 – 8 augustus 2022 01:00
Kijk-activiteit

Zoals elk jaar doet MIRA mee aan het internationale sterrenkijkinitiatief Nuits des Étoiles, bij ons worden dat drie Midzomersterrennachten op een rij: vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 augustus.

Bij helder weer kan je dan in de loop van die drie avonden tussen 22 en 01 uur de prachtige zomersterrenhemel komen verkennen doorheen onze krachtige telescopen en verrekijkers.

De Maan zal op 5 augustus slechts aan het begin van onze kijkavond te zien zijn, maar tegen 6 en 7 augustus is die al voldoende oostwaarts opgeschoven om met volle teugen te kunnen genieten van de half verlichte Maanschijf.

Wat de planeten betreft kan tijdens onze waarnemingsavonden vanaf zowat 22.30 uur de planeet Saturnus bewonderd worden, tegen middernacht is ook Jupiter boven de horizon verschenen.

De ganse avond door is er voorts het typische aanbod van de zomerhemel: fraaie sterrenhopen, bolhopen, nevels, allerhande dubbelsterren, en zelfs een paar opvallend knalrode koolstofsterren.

 

Bolhoop M13 in Hercules
Bolhoop M13 in Hercules

 

Bovendien is dit natuurlijk dé periode van het jaar om vallende sterren waar te nemen (het maximum van de zwerm der Perseïden valt omstreeks 12-13 augustus), dus met wat geluk zie je wel een paar meteoren voorbijflitsen. En via ons radiodetectiesysteem krijg je er met zekerheid ook te horen, vele per minuut zelfs in de loop van die avonden.

En desgewenst kan je ook een multimediavoorstelling over vallende sterren bijwonen.

 

 

 


Aanvang: 22 uur
Vrije toegang.
Wie de multimediavoorstelling wenst bij te wonen betaalt 3 euro.