Erfgoeddag: Wat het universum ons leert


24 april 2022 10:00 – 18:00
Lezing

Op zondag 24 april werkt Volkssterrenwacht MIRA mee aan de Erfgoeddag, waarbij er op vele plaatsen in Vlaanderen een verscheidenheid aan activiteiten wordt voorgesteld aan het publiek. Een overzicht vind je via deze link.

Het thema anno 2022 is 'Erfgoeddag maakt school'. Daarom gaan we op zoek naar wat het universum ons leert.

Erfgoeddag

Je kan een bezoek brengen aan onze interactieve tentoonstelling waarbij vele onderwerpen uit de sterrenkunde en in verband met ruimtevaart aan bod komen, vaak met behulp van experimenten, maquettes en multimedia.

Bij helder weer staan er natuurlijk ook waarnemingen op het programma. Planeet Venus zullen we tot kort na de middag zeker kunnen tonen met onze krachtige telescopen, wellicht ook enkele heldere sterren. Maar het zal vooral de Zon zijn die de show steelt met (normaliter) meerdere zonnevlekken en zonnevlammen.

In onze grote zaal op het gelijkvloers geven we continu voorstellingen over de sterrenhemel. Je leert er de Grote en Kleine Beer kennen, de speciale rol van de Poolster, de blikvangers van de lente- en zomersterrenhemel en we zoeken naar de helderste sterren die allemaal een eigen naam hebben en vertrouwde lichtbakens zijn aan de nachtelijke hemel.

Van 11.30 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 15.30 uur is die zaal evenwel niet beschikbaar, want dan staat er daar een lezing op het programma met als titel 'Wat het universum ons leert'. Sinds homo sapiens het aardoppervlak bevolkt, heeft die gepoogd vat te krijgen op de wereld rondom. In eerste instantie ging het om te overleven in een vijandige en onherbergzame omgeving. Nadien probeerde men hogere dimensies in dat verhaal te betrekken. Zo ontstond ook wetenschap, en die maakt het mogelijk om de natuur en het universum beter dan ooit voordien te begrijpen. En er zijn een aantal spectaculaire lessen te leren over dat omringende universum en ons bijzondere plaats daarin.

Lezingen om 11.30 en om 14.30 uur.

 

Vrije toegang