Dag van de Wetenschap gaat digitaal


22 november 2020 13:00 – 18:00
Andere

Opgelet: Wegens de huidige corona-maatregelen zal deze activiteit uitsluitend digitaal doorgaan.

 

DVDW%20logo-datum-digitaal-kroon-kleur.jpg

Breng een virtueel bezoek aan de Maan

Via 9 korte videofragmenten maak je kennis met de Maan, onze naaste buur in het zonnestelsel. Je ziet de Maan in verschillende fasen en met naamaanduidingen bij een aantal belangrijke fenomenen in het Maanlandschap.

Je ziet de Maan met andere woorden, zoals gezien door onze telescopen.

 

Digitale Astroclub: sterrenkunde voor iedereen

Sinds eind april publiceert Volkssterrenwacht MIRA een virtuele Astroclub op het YouTube-kanaal van MIRA. Je vindt er een verscheidenheid aan onderwerpen: van praktische waarneemtips, info over telescopen en verrekijkers voor beginners, alles over meteoren en meteorieten tot de grote mysteries uit de kosmos of een verhaal over frieten, bier en sterrenkunde…

 

Twee klassiekers op de testbank

Men beweert dat het zo is, maar is het ook zo?

We gaan op MIRA twee klassieke experimenten bekijken om te zien of het klopt wat men beweert: alle objecten vallen even snel en de Aarde draait rond haar as.

Daarvoor maken we gebruik van twee proefopstellingen die deel uitmaken van het vaste aanbod op Volkssterrenwacht MIRA: het hellend vlak van Galilei en de slinger van Foucault.

Kijk mee en zie of het waar is wat men beweert.

En kom het in post-coronatijden natuurlijk ook zelf eens uitproberen…

 

MIRA als opstapje naar een STEM-carrière

We portretteren een aantal mannen en vrouwen die in hun jonge jaren actief waren op Volkssterrenwacht MIRA en nadien hun beroep konden maken in een STEM-gerelateerde branche.

Die portretten leiden van de luchthaven, via de Koninklijke Sterrenwacht tot in de buik van een ruimtesonde die momenteel rond buurplaneet Mars draait. Of zelfs tot in het inwendige van de grote deeltjesversneller in Genève…

 

Live sterrenkijkavond van 18 tot 19 uur

Bij helder weer bieden we een livestream aan van 18 tot 19 uur. Maak via onze telescopen kennis met reuzenplaneten Jupiter en Saturnus, met buurplaneet Mars, met de half verlichte Maan en met een

 

Meer info over de Dag van de Wetenschap: www.dagvandewetenschap.be.