Werner Poets: Zwarte gaten, deel 1: Speciale relativiteit


31 januari 2020 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

Voorstelling in de multimediazaal

In de afgelopen jaren zijn heel wat exotische fenomenen waargenomen die voorspeld  werden door de algemene relativiteitstheorie. Denk hierbij aan de recente beelden van de omgeving van supermassieve zwarte gaten en de detectie van gravitatiegolven. Maar wat zijn zwarte gaten en wat golft er bij gravitatiegolven?

Om deze zaken te begrijpen moeten we enige basiskennis hebben over de algemene relativiteitstheorie. De toegangspoort tot de algemene relativiteitstheorie is de speciale relativiteitstheorie.

De speciale relativiteitstheorie beschrijft de relatie tussen tijdsintervallen en afstanden tussen systemen die niet versnellen en zonder gravitatie.

Tijdens deze uiteenzetting zal de speciale relativiteitstheorie uitgelegd worden zonder algebra (dus geen formules). Er zal intensief gebruik worden gemaakt van grafische voorstellingen. De ambitie is dat de toehoorder de essentie en de noodzaak  van de speciale relativiteitstheorie begrijpt. Deze uiteenzetting gaat dus verder dan een freakshow over de vreemde effecten die een consequentie zijn van de speciale relativiteitstheorie zoals lengtecontractie en tijddilatatie. Op dit begrip van de  speciale relativiteitstheorie zal tijdens de Astroclub op 25 september verder gebouwd worden om de algemene relativiteitstheorie toe te lichten, waarna zaken als zwarte gaten en gravitatiegolven aan bod kunnen komen.

De spreker is Werner Poets. Hij is licentiaat in de natuurkunde en zorgt voor de lessen fysica aan het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls. Hij is ook erkend als Space Teacher door de Eurospace Society die wordt voorgezeten door Dirk Frimout.

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Aan het begin van de avond kunnen we in het westen de planeet Venus zien schitteren. De Maan is ook van de partij, die is voor een derde verlicht en is dus een prachtig object in onze telescopen. De wintersterren staat boven het waarnemingsterras te pronken, daarin vele prachtige sterren, sterrenhopen en nevels.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 

 

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist