Francis Meeus: Welke planetaire nevel is de mooiste van de Melkweg ?


13 september 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

 

Voorstelling in de multimediazaal
 

Presentatie11.jpg

Als we met een telescoop de sterrenhemel verkennen, komen we naast planeten en sterren ook een boel neveltjes tegen. Gezien door onze telescopen zijn dat bescheiden lichtgrijze lichtvlekjes, maar als supertelescopen zoals de Hubble of de VLT die objecten in beeld brengen, worden dat kleurrijke kanjers met heel diverse vormen.

Een bepaald soort van die nevels worden in het sterrenkundige jargon planetaire nevels genoemd, en dat zijn van de mooiste nevels die vanop Aarde kunnen waargenomen worden.

Tijdens onze voorstelling van vanavond gaan we kennismaken met wat planetaire nevels precies zijn en organiseren we een heuse verkiezing, waarbij de aanwezigen gaan bepalen welke de mooiste planetaire nevel is van onze eigen Melkweg.

Het is een interactieve en kindvriendelijke voorstelling (het publiek en vooral ook kinderen spelen een vooraanstaande rol), en de winnaar van de verkiezing krijgt een mooie prijs toegestuurd. Daarvoor zullen we ook beroep doen op de aanwezige kinderlijke inventiviteit...

 

wallpaper-25-fs-0-space-planetary-nebula-fs.jpg

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Maan 13 september 2019
Maan 13 september 2019
Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De Zon gaat onder om 20h02, dus misschien kunnen we voorafgaand aan de voordracht nog een zonnewaarneming doen.  Het is bijna Volle Maan, dus na de voordracht zal de Maan present zijn, net als de planeten Jupiter en Saturnus.  Bij Jupiter zijn er oorspronkelijk drie maantjes te zien, om dan plots rond 21h33 het vierde maantje Europa te zien opduiken uit de schaduw van Jupiter.  Ook bij Saturnus zijn er vanavond mogelijk vijf maantjes zichtbaar.  De Zomerdriehoek staat nog steeds pal boven ons, maar in oostelijke richting zien we geleidelijk aan de herfststerrenhemel verschijnen, met sterrenbeelden als Pegasus, Steenbok, Waterman en Vissen.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist