Midzomersterrennachten


2 augustus 2019 22:00 – 3 augustus 2019 01:00
Kijk-activiteit

Saturnus
Saturnus

Zoals elk jaar doet MIRA mee aan het internationale sterrenkijkinitiatief Nuits des Étoiles, bij ons worden dat drie "Midzomersterrennachten" op een rij: vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 augustus.

Bij helder weer kan je dan in de loop van die drie avonden tussen 22 en 01 uur de prachtige zomersterrenhemel komen verkennen doorheen onze krachtige telescopen en verrekijkers.

Wat de planeten betreft kunnen tijdens onze waarnemingsavonden deze keer Jupiter en Saturnus bewonderd worden. Op 1 augustus was het Nieuwe Maan, en dus kan aan het begin van de avond misschien ook nog wel het smalle ondergaande maansikkeltje gezien worden.

Bolhoop M13 in Hercules
Bolhoop M13 in Hercules

De ganse avond door is er voorts het typische aanbod van de zomerhemel: fraaie sterrenhopen, bolhopen, nevels, allerhande dubbelsterren, en zelfs een paar opvallend knalrode koolstofsterren.

Bovendien is dit natuurlijk dé periode van het jaar om vallende sterren waar te nemen (het maximum van de Perseïdenzwerm valt omstreeks 12-13 augustus), dus met wat geluk zie je wel een paar meteoren voorbijflitsen. En via ons radiodetectiesysteem krijg je er met zekerheid ook te horen, vele per minuut zelfs in de loop van die avonden.

 

 


Aanvang: 22h
Vrije toegang.
Wie de multimediavoorstelling wenst bij te wonen betaalt 3 euro.  Reservatie is niet vereist.