Maansverduistering


16 juli 2019 22:00 – 17 juli 2019 01:00
Kijk-activiteit

Tijdens de hete zomer van 2018 vond er op een vrijdag 27 juli een totale maansverduistering plaats, maar door hardnekkige bewolking was daar op de meeste plaatsen in Vlaanderen niet veel van te zien. We kregen een herkansing op maandag 21 januari van dit jaar, toen was het bar koud, maar helder weer, en kon er dus naar hartenlust waargenomen worden.

 

Gedeeltelijke maansverduistering

Deze zomer is er op dinsdag 16 juli opnieuw een maansverduistering te zien in onze contreien, maar de Maan zal niet volledig verduisterd worden: op het maximum zal 65% van de Maan door de schaduw van de Aarde verduisterd worden.

Nadeel van zomerse maaneclipsen is ook dat het fenomeen niet heel hoog aan de hemel te zien zal zijn: op het maximum zal de Maan slechts tien graden hoog staan.

Het verloop van deze Maansverduistering is als volgt:

 

  • 20h44: Maan in bijschaduw
  • 22h02: Maan in kernschaduw
  • 23h31: Maximum eclips
  • 01h00: Maan uit kernschaduw
  • 02h18: Maan uit bijschaduw

Let wel, de bijschaduw van de Aarde die over de schijf van de Maan schuift is quasi onzichtbaar, dus het is ons om de kernschaduw te doen.

Op MIRA krijg je alle nodige uitleg met aanvullende maquettes en multimedia. Ingeval van slecht weer volgen we de eclips via een webcast.

Naast de Maan is er vanavond nog mooi spektakel te zien aan de sterrenhemel: de zomersterrenhemel met heldere sterren, sterrenhopen en allerlei nevels, maar blikvangers zijn zeker ook de planeten Jupiter en Saturnus die in het zuiden staan te pronken.

 

Aanvang: 22h
Toegang: 4 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist.