Film- en Maanwaarnemingsavond


13 juli 2019 20:30 – 14 juli 2019 02:30
Andere

Vijftig jaar geleden, op 20/21 juli 1969, zette voor het eerst een mens voet op een ander hemellichaam: Neil Armstrong op de Maan met zijn legendarische "one small step for a man, one giant leap for mankind".

Naar aanleiding van deze verjaardag organiseert Volkssterrenwacht MIRA een film- en Maanwaarnemingsavond.

We openen de deuren om 20h30, dan is er film, waarnemen en terug film.

2019-07-13%20Maanlanding%20event%20flyer.jpg

The Dish

Australië, 1969. Tijdens de Apollo 11 reis naar de maan is er maar één antenne sterk genoeg om de signalen vanaf de maan op te vangen. Uiteraard gaat iets waanzinnigs fout in dit gedeelte van de wereld waar meer schapen dan mensen zijn.

In een uithoek van Australië bedient een groepje wetenschappers een van de grootste radiotelescopen op Aarde. Duizenden kilometers hoger in de ruimte staat de bemanning van Apollo 11 op het punt voor de eerste keer in de mensengeschiedenis een stap op de Maan te zetten. Door een samenloop van omstandigheden wordt de Australische telescoop de enige die nog de beelden van Neil Armstrongs eerste maanwandeling kan doorsturen.

Duurtijd: 1 uur 41 minuten

Meer info: https://www.imdb.com/title/tt0205873/

 

First Man

Deze film vertelt het boeiende verhaal van de NASA-missie die als doel had mannen naar de Maan te sturen, met de nadruk op astronaut Neil Armstrong en de periode van 1961 tot en met 1969.

We krijgen een inkijk in het leven van Armstrong en de legendarische ruimtemissie waardoor hij de eerste man werd die een voet op de Maan zette op 20 juli 1969. We volgen zijn reis die leidt tot deze gebeurtenis, die gerust een van de gevaarlijkste in de geschiedenis van de ruimtereizen genoemd mag worden. Hiertoe behoren ook de offers die hij en het land moesten brengen om dit avontuur tot een succes te maken.

Duurtijd: 2 uur 35 minuten

Meer info: https://www.imdb.com/title/tt1213641/

 

Waarnemingsavond

De Maan is uiteraard van de partij: de schijf van de Maan is voor 90% verlicht.

Vlak onder de Maan staat Jupiter te pronken, we gaan zeker op zoek naar de vier manen die rond deze reuzenplaneet cirkelen.

En ook een andere blikvanger staat boven de horizon te schitteren: Saturnus met zijn spectaculaire ringen.

 

50 jaar mensen op de Maan

Wereldwijd vinden er allerlei activiteiten plaats, worden er boeken, posters, gadgets, enzovoort uitgebracht. Al wie een kijkje neemt op de speciale webpagina's over de heroïsche missie van Apollo 11 bij de NASA komt terecht in een schatkamer vol prachtig beeld-, luister- en leesmateriaal.

In ons land zijn er her en der ook activiteiten in deze context, kijk even op de website 50 jaar Maanlanding die de Vlaamse Volkssterrenwachten in dit verband aanbieden. Een uitgebreide brochure over het Apollo-project kan je via deze link downloaden.