Arjen van der Wel: Een beter begrip van sterrenstelsels


29 maart 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

 

Voorstelling in de multimediazaal

20 jaar geleden werd de inhoud van het universum in globale zin gemeten: 5% gewone materie (meest protonen), 25% donkere materie; 70% donkere energie. Deze getallen leggen vast hoe structuur ontstaat in een universum dat in het begin, vlak na de oerknal, bijna homogeen was: kleine variaties in dichtheid leidden na enkele honderden miljoenen jaren tot het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels.

In deze lezing zullen we de lange weg nagaan van de eerste sterren naar de volwassen sterrenstelsels, zoals de Melkweg, die we in het hedendaagse heelal zien. De volgende vragen komen aan bod: Wanneer werden de meeste sterren gevormd en in welk soort sterrenstelsels? Hoe verklaren we hun variatie aan vormen en groottes? Waarom zijn sommigen gebieden van het heelal vrijwel leeg, en andere dicht bevolkt met sterrenstelsels?

We zullen deze vragen beantwoorden aan de hand van waarnemingen met de Hubble telescoop en grote telescopen zoals de Very Large Telescope in Chili. Stervorming in het vroege heelal, `mergers' (het samensmelten van stelsels), superzware zwarte gaten, dwerg- en reuzenstelsels zijn onderwerpen die aan bod zullen komen.

Prof. Arjen van der Wel is als hoogleraar Fysica en Sterrenkunde verbonden aan de Universiteit Gent. Daarvoor was hij als onderzoeker werkzaam in de Verenigde Staten en Duitsland.

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist