Manuel Sintubin: Planeet Aarde, een planeet die tot leven kwam


22 februari 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

 

Voorstelling in de multimediazaal

Earthrise.jpg
Earthrise, de beroemde foto gemaakt door de bemanning van Apollo 8

Op 24 december 1968 maakten de astronauten van Apollo 8 tijdens hun missie naar de Maan een beroemde foto: ‘Earthrise’. Deze foto veranderde voorgoed de manier waarop de mens naar de Aarde kijkt. Boven het dorre maanlandschap vol met inslagkraters verschijnt een heldere ‘blauwe knikker’ tegen de gitzwarte achtergrond van de onmetelijke ruimte. Onze planeet was niet langer ‘zomaar’ een steenplaneet, net zoals Mercurius, Mars, of onze zusterplaneet Venus. De mens ontdekte een uiterst kwetsbare planeet omgeven met een flinterdunne atmosfeer die het leven op onze planeet mogelijk maakt.

Deze meer ‘externe’, globale kijk op Aarde heeft uiteindelijk aanleiding gegeven tot het besef dat het leven op Aarde zich niet zomaar heeft aangepast aan de veranderende planetaire voorwaarden, maar dat het leven op Aarde een uitermate actieve rol heeft gespeeld – en nog steeds speelt – in een complex spel van terugkoppelingen met de atmosfeer, hydrosfeer en geosfeer om de planeet leefbaar te houden … nu al voor meer dan drie miljard jaar. Het concept van een ‘levende planeet’ zag het licht. Dit vertaalde zich in het binnenbrengen van systeemdenken in de aardwetenschappen. Hiermee liet de aardwetenschappen het vakjesdenken, eigen aan de reductionistische ‘moderne’ natuurwetenschappen, definitief achter zich. En zo stonden de aardwetenschappen klaar om de globale uitdagingen van de eenentwintigste eeuw, waarmee onze samenleving nu geconfronteerd worden, op een holistische manier aan te pakken.

Manuel Sintubin is professor in de geodynamica aan het Departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven.

 

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop! Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen…

Vanavond kunnen we in het westen de planeten Mars en Uranus dicht bij mekaar zien staan. De oranje Mars is gemakkelijk met het blote oog te zien, met onze telescopen zal je ook vlot Uranus kunnen herkennen als een klein blauwachtig schijfje. Vanaf 22h30 komt de Maan boven de horizon, die is voor meer dan driekwart verlicht.

Het fraaie sterrenbeeld Orion staat groots boven de zuidelijke horizon te pronken, en de schitterende ster Capella straalt vanaf het zenit haar licht naar ons toe. We kunnen vlotjes de winterzeshoek terugvinden aan de sterrenhemel.

Aan het begin van de waarnemingsavond is er nog geen storend Maanlicht, met behulp van onze grotere telescopen krijgen we wel wat structuur te zien in de prachtige Orionnevel. Kom zeker een blik werpen op de babysterretjes die in de schoot van deze nevel te zien zijn. Als je houdt van grotere en oudere sterren: Betelgeuze, de linkerschouder van Orion, is natuurlijk ook van de partij. Volgens recente berekeningen staat deze rode superreus op zowat 640 lichtjaar, dus het licht dat jij vanavond te zien krijgt van die ster is daar vertrokken toen Europa nog volop in de Middeleeuwen zat en pestepidemies regelmatig voor grote sterfte onder de bevolking zorgde.

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist