Philippe Mollet: Stop de tijd, maak een kalender


11 januari 2019 19:00 – 23:00
Astroclub

Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

 

Wie de presentatie nog eens wil nalezen, kan ze hier vinden (PPS-formaat).

 

Voorstelling in de multimediazaal

Moderne sterrenkunde staat vaak ver van ons bed: het gaat over de evolutie van het heelal, over sterevolutie, over de werking van sterren, over gigantische grote getallen en ook steeds meer over fundamentele fysica (dus ook de gigantisch kleine getallen).

Maar dat is eigenlijk slechts iets van de laatste eeuw, want traditioneel was sterrenkunde juist een héél toegepaste wetenschap.  Astronomie was broodnodig om zich te kunnen oriënteren (voordat er kaarten en GPS-satellieten bestonden), maar vooral ook om het verloop van de tijd te kunnen bijhouden.

In deze lezing vertellen we op een heel bevattelijke manier over de dag en het jaar (en vergeten de Maand niet!), over de evolutie van zonnewijzer tot atoomklok, over kerken en spoorwegstations, over Romeinse keizers en pausen (en vooral de astronomen die de berekeningen deden!)

Weet u waarom de wijzers van een klok in wijzerzin lopen?  Waarom de 12de maand eigenlijk de 10de is?  En wist u dat de spreker van dienst al meer dan 200 jaar oud is (enfin, op Mercurius dan toch...)!

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Maan 11 januari 2019
Maan 11 januari 2019
Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Bij helder weer is de typische wintersterrenhemel zichtbaar met sterrenbeelden als Orion, de Stier en de Tweelingen.  Aan het begin van de avond kan u via onze telescopen de Maan nog bewonderen, die deze keer voor 27% verlicht is, hetwelke beslist spectaculaire beelden oplevert.  Verder zijn ook nog de planeten Mars en Uranus van de partij.

 

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

 


Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist