Extreem weer


26 oktober 2018 19:30 – 22:30
Astroclub

Het weer is bij uitstek hét natuurfenomeen dat ons het meest bezighoudt: weerberichten op radio en tv, in de kranten en via het internet, apps om regenbuien te voorspellen, enzovoort. En soms kan het weer zich van een minder onschuldige kant manifesteren als het gaat over stortbuien, hittegolven, stormwinden en andere calamiteiten. We spreken dan over extreem weer.

Frank Deboosere laat ons in zijn multimediavoorstelling kennismaken met alle mogelijke extreme weertoestanden en over hun oorzaken en gevolgen. We kijken ook even vooruit: moeten we ons de komende jaren aan meer extreem weer verwachten? Weerman Frank is de ideale persoon om daar zijn licht over te laten schijnen.

We zijn eind oktober, een ideaal moment om sterren te kijken! Qua planeten is het aanbod niet bijzonder groot: Saturnus staat aan het begin van de avond laag in het zuidwesten, maar Mars is de hele avond mooi te zien als die hel oranje ster richting zuiden.

De Maan is voor 94% verlicht, bijna Volle Maan dus, en schuift rustigjes van oost naar west. Met onze telescopen kan je de vele kraters en bergen van het maanlandschap komen bewonderen.

De sterrenhemel is die van de late zomer en de herfst, maar wie lang genoeg blijft kan net voor middernacht in het oosten al wel het schitterende wintersterrenbeeld Orion zien pronken.

We kunnen je bijgevolg een hele verscheidenheid aan objecten tonen via de telescopen van MIRA: van allerlei nevels via gekleurde dubbelsterren tot open en bolvormige sterrenhopen.

 

Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.